O parte bună la toată povestea asta cu pandemia, pentru mine cel puțin, e că am ajuns mult mai des prin munți decât în trecut. Iar pentru un ciumpalac care a mers la început pe munte mai des în concurs, asta prinde bine. Așa mai prind și eu ceva cunoștințe, mai ales că nici geografia nu a fost punctul meu forte.
La tura asta ar fi trebuit să iau mai multe pietre în gură căci a fost prima tură în Retezat, prima tură double-family (mulțumim Geanina și Alin), prima tură pe mai mult de 2 zile consecutive la cort (v-am zis, ciumpalac asumat). Partea bună în Retezat e că aveam pietre pe alese.
Câteva învățăminte pentru viitor
Încep cu astea ca să îmi rămână și mie în cap:
- E departe al naibii de București
Mai ales la întoarcere dacă prinzi aglomerație la micii din Dealul Negru și vreo 2 accidente.
- Tare bună e mașina mare și cu gardă un pic mai sus
O dată că ai unde pune liniștit mâncare că să fii sigur că nu rămâi fără, iar la drumul de urcare (vreo 18km de forestier) treci mai liniștit prin câteva hârtoape.
- Semnal de telefon aproape ioc
Nu mă refer la date, ci la semnal de GSM, cel puțin la Orange. La nevoie, trebuie să urci doar la 2500+. Acum știu o zonă bună la urcarea spre Vf. Peleaga dinspre Păpușa unde se prinde și 4G :))
- E bine să dai repede din picioare
Am ajuns tura asta cu fetele la aproape 20 km pe zi așa că nu trebuie să îmi fac griji de cărat rucsaci prea mari pe munte. Aprecierea mea pentru cei care urcă să stea la cort undeva sus pe munte, dar nu cred că o să încerc experiența prea curând. Prefer bagajul jos și să fac ceva kilometri în plus zilnic.
Prima zi
După un prolog scurt până în Plaiul Mic, în prima zi, am zis să începem cu ce-i mai important. Am plecat spre Vf. Păpușa, cu o vizită pe la lacurile Peleguța și Peleaga, apoi am urcat Vf. Peleaga și coborât pe la cartierul de corturi de langa lacul Bucura.
Ziua doi
Am mers pe un traseu tematic, dar în care am adunat ceva kilometri. Am bifat câteva lacuri: Lia, Ana, Viorica, Florica, Tăul Agățat, Tăul Porții, Zănoaga, Tăul Urât și Tăul Răsucit și încă vreo câteva. La câte lacuri au nume de fete, au vrut probabil ciobanii să spună că merg la fete când mergeau pe munte cu oile.
Litoralul Retezat
În prima zi am descoperit un “jacuzzi” pe care l-am repetat duminică înainte de plecare. Trebuie să recunosc că cei mici au fost mai curajoși decât adulții care nu prea au intrat în apă :))