Ministerul Turismului doreste dezvoltarea unei retele de trasee cicloturistice

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) vrea să înfiinţeze o reţea naţională de trasee cicloturistice, pe drumuri asfaltate sau nemodernizate aflate în special în zone cu peisaje pitoreşti şi trafic auto redus, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de instituţie.

Aceasta initiativa vine dupa premiera din iunie anul trecut, cand Editura Schubert&Franzke a lansat ghidul „100 de excursii cu bicicleta in jurul Clujului” care prezinta trasee cu o lungime cumulata de 4.900 de kilometri, intr-o arie de 70 de km din jurul Clujului.

Din articol am inteles ca ciclotraseele vor fi initial pe caile de comunicatie existente, proiectul nu va presupune crearea de trasee noi ci amenajarea, intretinerea si amplasarea de marcaje cicloturistice celor existente care sunt “cat mai pitoresc din punct de vedere peisagistic si trafic motorizat cat mai redus”.

Ar urma si realizarea de ciclotrasee noi sau modificarea semnificativa a celor existente dupa avizarea de catre comisiile judetene, insa nu cred ca vom vedea prea curand asta. Eu as fi bucuros sa vedem intai amenajarea (inclusiv marcaje) si intretinerea celor existente, pentru ca ele exista si sunt foarte frumoase.

Ele vor avea o lungimi diferite in functie de dificultate si tip si vor avea durata normală de parcurgere :
– 5-12 zile în cazul celor de rang naţional
– 2-5 zile pentru traseele regionale
– maxim o zi în cazul celor de rang local

Finantarea acestui proiect se va face din fondurile alocate în acest sens din bugetul consiliilor judeţene şi, în completare, din alte fonduri publice sau private, interne sau externe, prin grija autorităţilor publice centrale şi locale, a organizaţiilor neguvernamentale de profil, a agenţilor economici din turism şi a altor factori interesaţi conform sursei citate.

Hai sa fim optimisti ca nu va ramane doar la stadiul de proiect.
Spor la biciclit pentru cei care se aventureaza iarna.

PS: Duminica ne vedem la semi-maratonul Gerar

sursa: Hotnews, citat de Mediafax

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1220

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.