Gun Time, Net Time, Chip Time, Gross Time

Dacă participi pentru prima oară la o cursă de alergare cu chipuri o să fii un pic debusolat de toate denumirile folosite legate de timp: Gun Time, Net Time, Chip Time, Gross Time. Patru denumiri pentru două timpuri. Pentru că am observat că şi unii alergători veterani nu ştiu de ce se foloseşte unul şi nu altul m-am gândit să fac un mic articol despre ce înseamnă fiecare şi cum se folosesc.

Definiţii

Gun Time sau Gross Time este timpul ce se cronometrează din momentul startului oficial şi până în momentul în care concurentul trece linia de finish.

Chip Time sau Net Time este timpul ce se cronometrează din momentul în care concurentul trece peste covorul de cronometrare din dreptul porţii de start şi până în momentul în care concurentul trece linia de finish.

La cursele mari, concurenţii care pleacă mai din spate au un timp “mort” din momentul startului până în momentul în care trec linia de start efectiv, atfel că întodeauna Gun Time va fi mai mare sau egal (în cazul elitelor care pleacă din primul rând) decât Chip Time.

Care este cel oficial?

Deşi intuitiv ar fi să spui că timpul net ar trebui considerat oficial şi folosit pentru clasament la toate cursele internaţionale Gun Time este timpul oficial folosit pentru rezultate.

Aceasta regulă este face parte din standardul folosit de IAAF, Athletics Canada, BC Athletics, USATF, AIMS and International Awards standards.

Extras din IAAF Road Race Handbook — P. 196 Regula 240

Note: For road races and road walking events, the official time will be the time elapsed between the start gun and the athlete reaching the finish line. However, if an athlete crosses the start line after the start gun, his time elapsed between the start and finish line can be made known to the athlete but will not be considered as official time. The order in which athletes reach the finish line will be considered as the official finish position.

Notă: Pentru cursele de şosea sau cursele de marş, timpul oficial va fi cel scurs între momentul startului oficial (gun start) şi momentul în care atletul trece linia de finish. Totuşi, dacă un atlet trece linia de start după startul oficial, timpul lui cronometrat între start şi finish poate fi transmis catre atlet, dar el nu va fi considerat timp oficial. Ordinea în care sportivi trec linia de finish va fi considerată poziţia oficială din clasament.

Extras din Road Race Handbook Pagina 33 – al doilea paragraf

When a chip (transponder) timing system is used, the official time is that of ‘Gun Start’, although published results may show, in cases, both Gun and Chip results if desired. Even though chip timing may be used, key race positions should be confirmed on a ‘first-past-the post basis’ by the Race Referee or Line Judge. Race Organisers may decide to award Age Group prizes on chip time but must clearly publicise.

În momentul în care se foloseşte un sistem de cronometrare cu cip, timpul oficial va fi Gun Time, chiar dacă în pagina de rezulate se pot afişa ambi timpi: Gun Time şi Chip Time. Deşi timing-ul cu cip poate fi folosit, poziţiile importante din clasament vor fi confirmate pe baza regulii “Primul sosit” de câtre arbitrii cursei. Organizatorii pot decide să acorde premiile pentru categoriile de vârstă pe baza a Chip Time, dar acest lucru trebuie anunţat concurentilor cât mai clar.

De ce se foloseste Gun Time

Deşi pare un pic incorect, folosirea Gun Time o logică. Deşi la un moment era vorba de o neîncredere în tehnologie, în zilele noastre decizia s-a menţinut pentru că s-a considerat a fi mai corect.
Să luaăm un caz ipotetic in care eu trec linia de sosire pe locul 1, însă când se face clasamentul pe baza timpului de la cip iese un alt concurent pe locul 1, să îi spunem Ghiţă , care a plecat mai din spate decât mine. Pe lângă situaţia un pic jenantă că eu primesc banda de câştigător la finish, dar la premiere sunt pe doi, mai e o problemă mai importantă.
Poate că dacă l-aş fi văzut pe Ghită că mă depăseşte pe finish aş fi tras mai tare şi l-aş fi luat până la urmă.

Desigur că poate exista contraargumentul că fiecare concurent ar trebui să tragă la maxim de la start până la finish.
Însă dacă aţi alergat la o cursă mai tare, cu siguranţă aţi avut ocazia să experimentaţi situaţia în care aţi tras mai tare decât credeaţi că aţi putea încercând să depăşiţi un alt cocurent.

Un alt argument primit în timpul unei discuţii pe această temă este că în alte sporturi se foloseşte chip time, exemplu: probele de contratimp de la ciclism. Cred însă că nu e comparaţie corectă pentru că acolo se dă startul individual.

Vi se pare corectă regula aceasta?

Aţi fost în situaţii în care v-a afectat această regulă?

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1261

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.