Cupa 1 – cea mai mare competiție sportivă scolară din sectorul 1

Nu sunt încă părinte, dar nici nu cred că trebuie să fii pentru a întelege importanța sportului și a mișcării la cei mici. Lucrurile nu sunt foarte roz în România la acest capitol, însă eu sunt optimist că lucrurile se schimbă ușor în bine. Asta datorită nouă ca persoane, datorită celor care se apucă de sport și aduc apoi și copiii la competițiile dedicate lor, celor care aleg o bicicletă în locul unui iPad pentru tolba lui Mos Crăciun. Însă mă bucur extraordinar când văd că o primărie are un rol activ în a încuraja sportul în rândul elevilor. Primăria Sectorului 1 promovează sportul și mișcarea pentru o viață sănătoasă în rândul tinerilor și organizează o serie de competiții în școlile generale și în liceele din Sectorul 1, devenite deja o tradiție și reunite sub denumirea “Cupa 1”. Cupa 1 se află deja la cea de-a XII ediție.

Poate sunt eu mai poet, dar cred din tot sufletul că toți cei mici iubesc sportul și mișcarea. Au nevoie însă de un exemplu, pentru că nu poți să le ceri lor ca părinte să meargă să practice un sport, când sportul tău preferat este butonarea telecomenzii. În al doilea rând, e nevoie de un cadru adecvat, unul care să fie interactiv, la care să se distreze și care să fie în același timp și ușor competitiv. Eu cred că în loc să privim jocurile video ca pe ceva rău, putem să învățăm de la ele și să împrumutăm în activități sportive elementele care le fac atât de atractive pentru cei mici. Având astfel de alternative, stilul milităresc al orelor de sport nu are nici o șansă să îi atragă pe cei mici.

Revenind totuși la subiect, mă bucur enorm să văd că se întâmplă lucruri atât e frumoase și cred că este responsabilitatea noastră a tuturor ca ele să devină o normalitate și nu o excepție. Cum? Promovând astfel de evenimente cât de mult putem, cu un like pe facebook, cu un share, cu un email către un prieten care are un blog sau care e jurnalist rugându-l să scrie despre subiect. În acest fel aratăm Primăriei, celor din instituțiile statului, presei etc că astfel de evenimente sunt importante pentru noi și că ne dorim să se întâmple mai des.

Tradiție Cupa 1

Cupa 1 a fost concepută pe principiul Champions League: grupe, sferturi, semifinale, finale. Timp de o lună, băieții își demonstrează supremația în fotbal, handbal, baschet sau atletism. Fetele, ca în fiecare an, se luptă pentru titlul de campioane la volei, handbal, atletism sau baschet.

Și pentru că de obicei campionii sunt atrași de campioni, încă de la prima ediție, Cupa 1 s-a bucurat de sprijinul a numeroși sportivi: Gabriela Szabo, Diana Oprea, Monica Roşu, Monica Iagăr, Otilia Bădescu, Rică Răducan, Ovidiu Herea, Claudiu Niculescu, Ionel Dănciulescu, Alina Ştefănescu etc.

La ultimele cinci ediții, la Cupa 1 au participat peste 9.600 de elevi și liceeni din 230 de unități școlare, au fost implicați peste 1.000 de profesori. Cu toții au fost antrenați pentru victorie, însă unele licee și colegii au înregistrat performanțe crescute.

Așadar, Colegiul Agricol V. Harnaj a avut, de-a lungul ultimelor cinci ediții, aproximativ 45 de victorii, Colegiul Național I.L. Caragiale aproximativ 40, iar Liceul Hristo Botev, aproximativ 35.

Mai multe detalii despre cupă găsiți la cupa1.ro

Ediția 2013

Aflat la cea de-a 12-a ediție, cel mai tare show sportiv, provoacă viitorii campioni în cele mai strânse competiții.

Anul acesta, competiția de fotbal gimnaziu a fost un adevărat spectacol al ambiției și al talentului sportiv. Echipele înscrise au avut la dispoziție 3 zile pentru a-și dovedi performanțele, iar semifinalele și finalele au fost la înălțime. Colegiul Tehnic Feroviar “Mihai I” a obținut primul loc atât la categoria gimnaziu, cât și în competiția pentru licee, iar Colegiul Economic “Virgil Madgearu” și Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev” și-au împărțit titlurile de Campion Cupa 1 la competițiile de handbal liceu băieți, respectiv fete.

Elevele Școlii Gimnaziale “Geo Bogza” s-au clasat pe locul I la competiția de handbal gimnaziu, iar băieții au câștigat, încă o dată, mult doritul titlu de Campion, pentru Școala Gimnazială “Nicolae Titulescu”.

După o competiție strânsă, Colegiul Național “Aurel Vlaicu” și-a asigurat bine-meritatul loc I la baschet băieți licee, iar Liceul Teoretic “Jean Monnet” și-a dovedit încă o dată supremația, în cadrul competiției de baschet fete liceu. Școala Gimnazială “Nicolae Titulescu” se dovedește a fi cea mai premiată de anul acesta, obținând locul I și la competiția de baschet fete gimnaziu.

Anul acesta, competiția de Atletism a fost provocare pentru sportivii Cupei 1! Una pe care au trecut-o cu emoții, dar și cu rezultate demne de adevărații campioni. Competiția s-a desfășurat la Stadionul Tineretului, din București, iar cei 425 de sportivi înscriși au dovedit încă o dată că atletismul este sportul rege al Cupei 1.

Școlile Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și “Sfinții Voievozi” au câștigat locul întâi prin Siminescu Cristian și Dumitru Maria, la clasele V și VI, iar Cernea Mihnea și Anton Bianca au urcat Școalile Gimnaziale “Titu Maiorescu” și “Geo Bogza” în topul podiumului, la clasele VII și VIII. Liceele Sectorului 1 au oferit adevărați campioni: Buzescu Adina (Colegiul Național “I.L.Caragiale”) și Niculae Mihnea Ștefan (Colegiul Național “Tudor Vianu”) au ieșit învingători la clasele XI-XII, iar Aungurencei Sebastian (Colegiul Tehnic “Material Rulant”) și Cușai Gabriela (Liceul Teoretic “Alexandru Vlahuță”) s-au plasat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, pentru clasele IX – X.

La Atletism Gimnaziu, anul viitor se anunță o competiție pe cinste! Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” și Școala Gimnazială “Titu Maiorescu” au fost anul acesta la egalitate, privind numărul de victorii, iar distribuția premianților din “Caragiale” și “Sf. Sava” ne promit o ediție 2014 plină de adrenalină!

Cupa 1 este o competiție organizată de Primăria Sectorului 1 și Asociația Sport pentru Viață și susținută de Radio Zu și Avon.
Parteneri media: Zile și Nopți, Studentie.ro, Online Student, Metropotam, Calificativ.ro, Amelie.ro, amdoar18ani.ro, 220.ro, clopoțel.ro, copilul.ro și referate.ro.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1220

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.