Cum scapi de caini cand esti pe bicicleta


[Foto credit: Vincent Desjardins ]

Cred ca oricine a folosit bicicleta in oras a avut la cel putin o intalnire mai putin placuta cu un caine. Nu inteleg ce ii enerveaza asa tare la bicicleta: miscarea rotii, zgomotul, ceva e clar ca ii deranjeaza de te fugaresc uneori cateva sute de metri. Din pacate, am avut si eu partea mea de certuri cu ei, incat sa caut ce poti face sa nu fii muscat de un caine.

In primul rand, vreau sa mentionez ca imi plac cainii, cu pisicile nu prea ma omor :-p. Insa cred ca si cainii sunt la fel ca oamenii, unii mai calmi si altii de-a dreptul rautaciosi.

Strategii de baza

Daca cumva esti atacat in timp ce esti pe strada, incearca sa ramai cat mai mult pe traiectoria ta; daca faci o miscare brusca inspre strada, s-ar putea sa te muste un alt patruped, dar din metal si cu motor pe benzina :-p.

Ca si strategie, depinde mult de starea de spirit a catelului:
Jucaus
Iti dai seamana dupa fata, alearga si da in continuu din coada. Nu trebuie sa iti fie frica de ei, doar sa ai grija sa nu intrati unul in altul.

Jucaus cu chef de mestecat
Deja trebuie sa ai un pic grija, ei vor incerca sa sara putin dupa tine. Deobicei, e deajuns sa tipi autoritar la ei: NU, STAI, Caine Rau sau orice doresti si majoritatea se opresc. La cei mai incapatinati va trebui poate sa te dai jos de pe bicicleta sa te faci putin spre ei, poate chiar sa te faci ca arunci ceva.

Agresiv
Sunt simplu de recunoscut dupa cum vin tintit spre tine, latrand cat ii tin plamanii si cu gura mare pana la urechi, aratandu-si coltii pregatiti sa te capseze. Asta daca nu e unul marsav, care alearga pe furis si incepe sa latre doar cand e la 2 centrimetri de carnita din gambele tale.
Daca ii observi din timp sau treci frecvent pe langa ei, poti incerca sa ii depasesti, dar e destul de greu, fiind destul de rapizi, ca doar au antrenament. Daca nu merge, cel mai indicat e sa te dai jos de pe bicicleta si sa pui bicicleta intre tine si el. Mergi usor pe langa el, fara sa il scapi din ochi si indeparteaza-te fara sa faci miscari bruste; majoritatea te vor lasa in pace la un anumit moment fara sa te atace. Daca totusi o fac e important sa tii mereu bicleta intre tine si el si sa o folosesti drept scut.
Nu incercati sa aruncati cu ceva in ei sau sa ii loviti, ii va inversuna si mai tare.

Tips & Tricks

Citind pe net am aflat unele mici sfaturi care te pot ajuta in dragostea cu nabadai dintre tine si patrupezi:
– mergi foarte aproape de masinile parcate, astfel nu vor avea loc sa alerge in lateralul tau si sa te muste. Daca ai noroc, s-ar putea ca unii sa intre cu capul intr-o masina, ei fiind foarte concentrati pe tine, nu se uita in fata.
– foloseste bidonul si stropeste-i cu apa pe fata. Majoritatea devin dezorientati pentru 2-3 secunde, destul sa te indepartezi.
– poarta cu tine un spray special cu piper sau un aparat cu ultrasunete

Tu cum te descurci cu catei cand esti pe bicicleta ?

Probe video :-p

Pentru cei care nu merg pe bicicleta si cred ca sunt eu al dracului si nu inteleg spiritul pacifist al cainilor, am gasit un mic clip cam cum se joaca catei cu biciclistii ;)). via Portocala Mecanica

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1256

25 Comments

  1. Merg de peste 10 ani constant in Bucuresti si niciodata nu mi s-a intamplat sa ma muste cand pedalam, indiferent de dimensiunea haitei. Am tras de aici concluzia ca ei nu pot musca atunci cand pedalezi, dar poate sunt doar eu norocos…

    Anyway, ma enerveaza la culme, si in timp am dezvoltat si perfectionat urmatoarea strategie:

    1. Daca ai pedale automate, deblochezi din timp, inainte sa inceapa sa te fugareasca.
    2. Cainele incepe sa alerge dupa tine.
    3. Te faci ca nu-l vezi dar incetinesti un pic sa se poata apropia cu capul de pedala ta. Nu incetini prea mult ca sa nu-si piarda interesul.
    4. (optional) Fluieri o melodie ca sa-i arati cat esti de nepasator 🙂
    5. Astepti sa se apropie suficient de mult. Dar atentie! Nu intorci capul sa te uiti, ci incerci sa-ti dai seama cat e de aproape dupa latrat, sau, daca nu latra (mai sunt si sinistrii d’astia), dupa zgomotul labelor. Daca te uiti : 1. se indeparteaza si 2. risti sa te busesti. Deci pedaleaza relaxat si asteapta momentul.
    6. Zvacnesti piciorul scurt inapoi spre unde ghicesti tu ca ar fi botul, avand grija sa nu dezechilibrezi bicicleta.
    7. Daca ai calculat bine… bam! Un scheunat nauc te anunta ca mission accomplished!

    Atentie, secretul e sa nu telefonati miscarea! Si aveti o singura incercare. Daca ratati, nu se mai apropie.

  2. salut. eu ca si metoda sa scap de ei incerc sa blochez roata spate, la acel scartait care se produce se mai sperie, altii care sunt de neoprit cu acest truc, pur si simplu pedalez mai rapid si imi mentin directia ! nu prea am vazut sa atace si sa muste daca vad picioarele miscandu-se rapid

        • Nici chiar asa… eu am un spray cu piper, in toc de piele legat de cadru.. n-am fost nevoid sa il folosesc pana acum, sper sa nu il folosesc niciodata.. De fiecare data cand s-au luat dupa mine, m-am oprit si s-au potolit. Ei alearga dupa tine numai cand esti in mers. Daca te opresti si te dai jos de pe bicicleta pe partea opusa animalului, o poti folosi ca un scut sa te protejezi de el.

  3. Salut, ar fi un amendament la primul sfat… Nu întotdeauna este bine să mergi aproape de mașinile parcate. Mi s-a întâmplat să-mi iasă un al x-șpelea patruped dintre două mașini fix în roată, iar faptul că eram prea aproape de mașina din dreapta m-a făcut să nu-l pot evita. Norocul meu a fost că șoferul din stânga mea a văzut ce se întâmplă și a frânat, astfel încât am reușit să mă redresez… și să rămân întreg. De asta recomand tuturor ca în zonele cu căței să meargă cât mai departe de marginea drumului, pe mijlocul benzii, dacă se poate.
    Eu am de cel puțin două ori pe zi întâlnire cu două găști, în zona Mall Vitan. M-am apucat să-i antrenez 🙂 Îi strig, îi chem după mine, frânez când rămân în urmă și îi alerg până ce (ori) ies din teritoriul lor, ori cedează fizic. Cu prima gașcă am sesizat că după o lună de “antrenamente” de sprint acum când mă văd se retrag… probabil că-și spun că-s prea nebun pentru a se mai “juca” cu mine.
    Cealaltă haită însă nu e așa ușor de dresat (sunt cei care sălășluiesc fix peste drum de Mall), cu aceștia trebuie să-mi calculez trecerea pe verde la semafor și sprintez.
    Ce am constatat, că dacă (reușești să..) nu te sperii de ei și le vorbești pe un ton hotărât dar fără a fi isteric sau a țipa la ei, se potolesc. Dacă haita e mai mare de 5-50 de exemplare (cum era cea din Dr. Taberei de la poștă), e mai bine să dai talpă cât de ține piciorul, cât mai departe de bordură.
    Pentru cazurile în care haita e prea hotărâtă și nu e loc de manevre, port în rucsac, la îndemână un spray cu piper. Personal aș fi ales varianta cu generator de ultrasunete, însă mi-a fost dat să văd cum arată o mușcătură de câine surd sau nesimțit care nu s-a lăsat impresionat de ultrasunete.
    O altă variantă în cazul haitelor mari este oprirea totală a bicicletei. Câinii au ce au cu roțile nu nu neapărat cu biciclistul, iar dacă acestea nu se mai învârt… dispare și interesul.

  4. Superb articol, eu m-am aplecat odată să iau un os să dau unui câine şi a fugit săracul de rupt pământul crezând că e pericol. Mulţi ştiu de puterea obiectelor zburătoare. Oricum toată creaţia este aici pentru noi, deci trebuie să găsim o soluţie de convieţuire, eu vă recomand să incetiniţi. Dacă te opreşti, câinele pleacă ca şi cum ai fi statuie. Orice varianta alegeţi NU măriţi viteza ca e riscant, eu am păţit-o cu motorul din cauza asta.

    Multă baftă !!! 

  5. Foarte frumos articolul. Eu vă recomand să încetiniţi, dacă vă opriţi de tot câinele de obicei se îndepărtează ca şi cum ai fi o statuie, nu mai reprezinţi nici un interes.Ca fapt divers m-am aplecat odată să iau un os să il arunc unui câine şi săracul a fugit de a rupt pământul, majoritatea câinilor ştiu de frica obiectelor zburătoare. Trebuie să ţinem cont că intreaga creaţie este aici pentru a ne face viaţa mai frumoasă, trebuie să găsim o metodă de convieţuire… deci iubeşte căţeii !!!

  6. Eu m-am uitat la multe emisiuni de pe NG cu “Cesar si cainii” si am preluat de acolo anumite tactici si la mine functioneaza de fiecare data. Daca sunt foarte agresivi, opresc brusc bicicleta, ii apostrofez cu voce tare, fac un pas hotarat catre ei si ….. gata! Fie raman blocati de reactia mea, deci eu imi vad de drum, fie se sperie si intorc spatele, nemulmiti. Si eu imi vad de drum 🙂
    Iubesc cainii, animalele in general, nu as putea sa ii ating in sensul rau, dar trebuie sa ii ating macar cu un răcnet, ca să mă apăr.

    • Asa actionez si eu, functioneaza si cu haite mari si violente, animalele actioneaza dupa instincte si frica, nu au rationament. Daca oamenii ar intelege asta nu ar mai o problema cainii comunitari.

  7. Eu ma dau jos de pe bicicleta si iau cateva pietre si dau dupa ei… fug de rup pamantul nu alta, si daca ii mai si lovesc .. e show :D.

  8. Salut! Partea cu cei tacuti si agresivi e dificila mai ales daca vin din spate si din fata iti vine o masina. Chestia e sa il auzi la timp si sa-i tragi un strigat. Se poate intampla sa pui frana brusca din reflex – am patit-o de mai multe ori. Strigatul e cel mai bun insa trebuie sa il vezi sau auzi din timp. Probabil instinctul de vanator e stimulat de roata ce se invarte si seamana cu ceva care fuge. Nu sunt animalele de vina – ideea e sa iti prinda putin de frica pe ruta des frecventata. Am observat ca daca mergi incetsi ii privesti atent se fac ca au alta treaba :)) sunt niste smecheri astia de cartier:)). Iubesc cainii dar parca tot le-as da un bici scurt pe la labute sa ma tina minte si sa nu mai incerce a doua oara cand e posibil sa nu fiu atent si din fata sa imi vina o dubita cu un sofer neatent la mine. Cred ca ar fi o solutie dar parca e prea cruda.

  9. Eu latru la ei, inainte sa latre ei la mine 🙂

    Am vazut ca daca ma iau de ei ( tip, le zic ceva dar pe un ton ridicat ) inainte sa se ia ei de mine, se blocheaza si ma lasa in pace, am testat tehnica asta cu peste 100 de caini si a mers.

  10. Eu am un spray special pentru câini , a costat vreo 14 lei la magazinul de arme de autoapărare sau la cele pescărești . L-am folosit o data pe doi câini care s-au apropiat prea mult , jetul arunca la 1 m si este foarte precis . A avut efect instantaneu , nu numai ca au fugit in direcție opusa imediat dar s-au dat si peste cap ,nici nu mai vedeau pe unde merg . La întoarcere aceeași câini lătrău de la o distanța sigura ptr ei de vreo 15 m , fara sa mai aibă curaj sa se apropie nici macar un pas . A fost o lecție buna ptr ei . Si cand vor trece pe acolo alți bicicliști nu cred ca vor mai avea curajul sa se apropie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.