Cum sa iti legi bicicleta, review de lacate si antifurturi pentru bicicleta

Tin foarte mult la bicicleta mea, chiar daca nu stau sa ii lustruiesc fiecare cm, sa o ung dupa fiecare iesire. Cred ca toti posesorii de bicicleta sunt foarte atasati de ele si ar suferi mult daca li s-ar fura bicicleta. Cu toate aceastea multi isi lasa bicicleta in locuri publice, legata cu un antifurt (daca se poate numi asa) foarte prost si apoi se mira cum de le-a fost furata bicicleta.
Sincer nu va doresc sa ajungeti sa postati pe numaiambicicleta.wordpress.com, dar avand in vedere ca bicicletele se fura si cu un antifurt bunicel chiar si in fata unei banci, sub o camera video si privirile unui gardian (vezi aici), e bine sa stim ce putem face sa nu ajungem in situatia aia.

Asa ca m-am gandit sa fac un mic ghid asupra lanturilor de bicicleta disponibile la magazinele de biciclete din Bucuresti.

Criterii de selectie Antifurt

  • Nivelul de securitate – pe majoritatea lanturilor veti gasi un anumit grad de securitate. Daca nu au ori nu e specializat pentru biciclete sau inseamna ca e subunitar ;)).
  • Marime – Un antifurt cu un diametru mai mare are avantajul ca poate fi folosit pentru lega bicicleta de o varietate mai mare de obiecte.
  • Greutate – Desi ar fi super sa fie cat mai usor, din pacate un lant bun va fi si mai greu. E bine sa va orientati la cele care pot fi usor montate pe cadrul bicicletei.
  • Usurinta de montare – La antifurturi dureaza destul de mult sa legi bicicleta. Spre ex eu am acum unul cu sufa, care sta foarte incolacit si mereu tb sa ma lupt cu el ca sa il intind.
  • Chei de rezerva – Majoritatea dau si o cheie de rezerva, dar din experienta personala e bine sa fie cu 3 chei, in caz ca pierzi una sa mai ai totusi o copie.

Recomandare pentru legat bicicleta

Optiuni disponibile in Romania

Antifurt POINT 8mm

Acesta este un antifurt destul de slab, sincer nu prea e recomandat. Poate doar sa legi bicicleta cat intri 5 minute in magazin sa iei paine. Asta din cauza diametrului de 8mm. Acesta este la exterior, daca tai plasticul sufa este mult mai subtire. Desi pare mai groasa, de multe ori plasticul are un efect de lupa.
Are o lungime de 180cm ceea are avantajul ca puteti lega bicicleta si de obiecte mai mari.Antifurt POINT K79

Acesta este un antifurt un pic mai bun decat cel de sus. Daca acela poate fi taiat cu un patent simplu, la acesta ai nevoie de unul mai ascutit si mai mare, asta datorita sufei de 6.3mm si diametrului de 12mm la exterior. Vine cu doua chei, una dintre ele are un mic led care, din experienta personala, poate fi foarte util. Vine cu banda pentru prindere cadru.Antifurt bicicleta Point BS 83


Multi recomanda ca antifurt mai sigur pe cele U Lock (Antifurt forma “U”). Ca si recomandare NU CUMPARATI ACEST ANTIFURT
Are o cheie cu forma cilindrica si o sa gasiti multe filmulete pe net in care se prezinta cum pot fi desfacute cu un pix. Exemplu aiciTrek Antifurt Streetwise STD

Acesta ar fi un prim antifurt U Lock care pare de o calitate mai buna. Are diametru de 13mm, destul de solid. Pe site-ul producatorilor, se recomanda pentru zone cu criminalitate redusa. Teoretic ar tb sa vina cu montare pe cadru.
Un dezavantaj la U Locks este ca nu poti sa legi bicicleta chiar de orice.
In America se ofera chiar si o asigurare antifurt de 1000$ la acest lacat.Antifurt BikeFun Shield

Acest lant ofera un grad mare de protectie (10 din 10), asta datorita diametrului de 18mm si a materialului extrem de dur din care e confectionat. Trebuie sa ai un flex bun ca sa il tai. Are o lungime de 120cm deci poate fi folosit pentru securizarea biciclete si de obiecte mai mari. Partea proasta la el e greutatea si faptul ca nu prea il poti prinde de bicicleta.Trek Antifurt Armored LONG

Un alt Antifurt U-lock foarte bun de la Trek, este varianta lunga (10.2 x 29.2cm) a Trek Streetwise STD, tot din otel armat de 13mm diametru. Specificatiile producatorului spun ca este rezistent la taiere.Antifurturi de top

ANTIFURT ABUS GRANITXPLUS 54/160HB300

Daca vrei sa fii sigur, poti sa alegi acest antifurt din seria de top de la Abus-Granit. Este deasemenea unul lung, are 30 centimetri.
Pe site apare cu 15 stele de securitate, sincer nu stiu din cate, dar la cum pare presupun ca din 15 ;))
Greutate: 1794 grameANTIFURT ABUS BORDOXPLUS 6500/85

Acest antifurt din seria de top de la abus Xplus mi se pare cel mai fain. El are nivelul de securitate al unul U Lock (15 stelute) dar o versatilitate a prinderii mult mai mare. Are o lungime 85 centimetri.
Greutate: 1625 grame
Prezentare videoANTIFURT ABUS STEELOFLEX GRANIT 1000/170

Acest antifurt e cel mai scump pe care l-am gasit la magazinele din Romania. Este un produs din seria de top de la Abus-Granit, are o lungime 170 centimetri si o greutate de 2850 grame.
Cu toate ca e cel mai scump, e si mai greu decat cele precedente are doar 10 stele de securitate.Concluzii

Am ramas surprins sa vad ca foarte putine magazine de biclete au la vanzare un antifurt bun. Unele avand la vanzare si lacate subtiri care se vand la pachet 3, ca sosetele la taraba. Desi inteleg ca nu toata lumea le cumpara, cred ca un magazin isi poate permite sa tina 3-4 lacate la 100-200RON pe stoc, la fel cum pot tine biciclete de peste 4000 Ron in magazin.

Cele mai solide lacate le-am gasit pe Surmount Bike Shop, Sportwin si un magazin care nu are legatura cu bicicleta: lacat.ro

Voi ce antifurt aveti ?