Cum a fost la dezbaterea “Campionii se Nasc Acum!”

Aşa cum vă spuneam ieri am primit invitaţia de a participa la dezbaterea “Campionii se Nasc Acum!” organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului în colaborare cu Asociaţia Student Sport şi Consiliul Naţional al Elevilor. A fost un eveniment interesant la care s-au discutat multe idei acum rămâne de văzut în ce măsură se vor concretiza ele.

Situaţia actuală a orelor de sport

S-a discutat despre problema scutirilor medicale (aproximativ jumătate dintre elevi au scutiri medicale de la orele de sport) şi cum ar putea fi soluţionată această problemă. S-a pus în discuţie renunţarea sau reducerea baremelor pentru notarea elevilor la orele de sport (argumentul fiind că unii elevi mai puţin atletici îşi iau scutire pentru a nu-şi strica media) însă reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au fost de acord că aceasta este soluţia.

Soluţiile propuse pentru promovarea sportului în rândul elevilor

Creşterea la patru ore de educaţie fizică pe săptămână

Acesta este proiectul pe care l-am auzit de mai multe ori din partea noului minister, însă până acum nu am aflat cum se va integra el în programă. Vor fi luate ore de la alte materii? Va creşte numărul de ore din orar? Vor fi ore suplimentare? Până acum nu am reuşit să aflu decât că se lucrează la planul de implementare al acestui proiect care teoretic ar trebui să înceapă din toamnă şi să se desfăşoare pe următorii patru ani.

O zi doar pentru sport

“În primul rând, în toamnă, în prima lună de şcoală, vom avea o zi în care copiii vor face doar sport. Nici un copil nu va fi scutit de sport. Dacă un copil are o anumită dizabilitate, poate să aleagă ce sport să facă: şah etc.”, a spus Gabriel Ispas. El a precizat că această zi dedicată sportului va fi organizată cel mai probabil la începutul lunii octombrie. Un proiect foarte interesat dar la care a venit o obiecţiune foarte reală şi validă din partea unui jurnalist de la Radio România care a întrebat unde va încăpea o şcoală întreaga să facă sport pe infrastructura existentă. Să presupunem că există o sala de sport acoperită şi un teren descoperit în fiecare şcoală, tot nu cred că e de ajuns pentru o şcoală întreagă nici dacă luăm în calcul cele câteva baze sportive care au mai rămas nedemolate şi care mai sunt încă în folosinţă. Acum vom vedea la toamnă cum se va concretiza această iniţiativă.

Două zile dedicate sportului în cadrul săptămânii de educaţie “Şcoala Altfel”

Două zile în care elevii se vor întâlni cu sportivi şi vor putea participa la competiţii sportive.

Program naţional prin care copiii să poată practica gratuit un sport sub îndrumarea unui antrenor.

În cadrul dezbaterii, Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a afirmat că bazele sportive existente sunt fie concesionate, fie distruse, iar părinţii nu au ca alternativă pentru copiii lor decât practicarea sportului în baze private, ceea ce presupune un cost foarte mare, astfel că practicarea sportului a devenit un lux. Astfel ca MTS are în vedere lansarea unui program naţional prin care orice copil, orice tânăr din ţară să aibă acces gratuit şi să poată practica sportul sub îndrumarea unui antrenor, profesor. Un program asemănător ştiu că a fost lansat şi în 2003, Programul Naţional “Mişcare pentru sănătate”. Unul care, la fel ca multe altele, pe hârtie pare absolut fantastic. Acum sincer nu ştiu ce s-a întâmplat cu el şi câte din lucrurile de acolo s-au pus în practică. Sper totuşi că poate de dată aceasta lucrurile să meargă mai bine.

Mici concluzii

Deşi discuţia a fost foarte interesantă şi proiectele prezentate foarte frumoase, cred că în ecuaţia sportului de masă s-a uitat un element şi anume sportul pentru amatori. Cred că pentru o schimbare majoră în sport şi în mentalitatea colectivă avem nevoie de o susţinere puternică a sportului pentru amatori şi a concursurilor private pentru amatori, concursuri care nu ar necesita investiţii din partea statului (că tot s-a discutat problema banilor), ba din contra ar produce bani. Odată ce un părinte aleargă sau bicicleşte ca şi sportiv amator cu siguranţa va fi mult mai interesat ca în şcoala sau liceul unde merge copilul său să se facă sport aşa cum trebuie.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1265

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.