complete life turnaround

Toata viata mea am putut sa am o imagine, macar generala, asupra urmatorei miscari din viata mea. Nu am avut un bol de cristal, si nici nu am citit horoscopul pentru asta, dar pur si simplu am reusit intotdeauna sa imi pun un target si in functie de el sa hotarasc ce aveam de facut, sau ce drum sa aleg. Nu inseamna ca nu am luat si decizii gresite, insa avand anumite target-uri mai mari, ma foloseam de ele ca un fel de far ca sa imi dau seama daca drumul pe care am luat-o ma duce acolo … sau din contra ma indepartez pe el.

Pana nu demult acesta metoda a mers destul de bine, dar decurand la orizont a inceput sa lumineze un nou far :)).

Dar sa incetez cu filozofismele si sa vorbim concret. Pana nu demult “my 5 years plan” era destul de bine stabilit, urma sa termin facultatea de inginerie la bacau si sa ma pun serios a lucra la dezvolatarea firmei de webdevelopment pe care am deschis-o acum cateva luni, de care pana acum cu regret nu prea am avut timp sa ma ocup serios, si deocamdata e functionala doar cu numele si are un singur angajat cu jumate de norma in functie de referent ( nici eu nu stiu ce e aia … dar am inteles ca asta e postul pe care il pui cand nu stii ce sa scrii un fel de default al formularului ).

Acum insa incet-incet a inceput sa apara si o alta idee in planul de 5 ani, una care e un pic cam opusa celei precedente. Am inceput sa ma gandesc sa ma mut in bucuresti. Ideea a aparut din motive mai mult personale decat profesionale, dar incet am inceput sa ma gandesc mai serios la asta, si sa gasesc motive destul de importante de ce aceasta schimbare de plan ar putea fi benefica pentru mine.

Primul ar fi acela ca as putea sa fac un master in Web Development, lucru pe care ma gandesc mai de mult sa il fac, insa pana acum era ideea sa il fac la ID ( invatamant la distanta ), insa cu aceasta mutare as putea sa il fac la zi ( da sunt unul din putini care inca mai cred in invatamantul romanesc la zi ). Cred ca urmarea acestui master la zii ar fi destul de benefica in ceea ce priveste imbogatirea pachetului de cunostiinte din acest domeniu. Din cate am cautat nu prea sunt multe locuri unde se pot face aceste cursuri, dar in Bucuresti sunt 2 facultati care au astfel de cursuri ( mai sunt si in Cluj ).

Un al doilea motiv ar fi unul personal. In 2006 si 2007 am fost plecat vara cu programul Work&Travel, lucru pe care il recomand oricui are ocazia, indiferent de cat de rau va fi poate cateodata va fi o experienta pe care nu o vei uita si cu siguranta nu o vei regreta, ca sa nu mai spun ca te va maturiza mai mult decat iti vei inchipui. But any-how, in aceste 2 excursii am descoperit ca sunt mult mai motivat atunci cand sunt singur, adica cand trebuie sa ma descurc singur fara a avea plasa de siguranta a parintilor. In ultima vreme lucrand ca freelancer acasa, am o stare de …. lene cred ca e cel mai bun cuvant. Si ma gandesc ca mutandu-ma in bucuresti unde va trebuie sa am griji de genul plata chirie, food, taking care of everything around the house etc.

Acum ultimul si cel mai problematic motiv

Manager, Angajat sau freelancer ?

Asta e intrebarea cruciala :)). Daca e sa raman in bacau as lucra probabil la firma pe care am deschis-o si in paralel as continua poate si anumite relatii pe care le am din activitatea de freelancer. Insa cel putin inca un an probabil ele se vor face tot in “sediul social” din apartament. Stiu ca multe persoane isi doresc sa lucreze acasa si vad asta ca pe un fel de mecca, insa eu dupa un an si ceva de freelancing am ajuns la un punct unde am cum am spus o “lene”. Asta cred ca se datoreaza faptului ca psihologic creierul tau este foarte confuz, nu mai stie unde e acasa sau la servici. Desi nu pot sa ma plang, perioada asta de freelancing a avut si multe avantaje ( bani au fost ok, program flexibil ) insa cred ca la un moment dat ajungi sa te saturi de atata libertate.

A lucra ca angajat intr-o firma are si avantajele ei. In primul rand cred ca ajungi sa evoluezi profesional mult mai mult ca angajat decat ca freelancer, deoarece lucrezi pe proiecte variate, interactionezi cu alti programatori de la care cu siguranta ajungi sa inveti cate ceva. Nu in ultimul rand inveti sa lucrezi in echipa, ceea ce ca freelancer nu prea o faci. Pe langa avantajele profesionale, sunt si unele benefici sociale, ajungi sa cunosti persoane in carne si oase, nu doar nick-uri pe ferestre de IM.
In plus in multe firme de WebDevelopment ofera angajatilor acum destul de multa libertate, ei putand sa isi aleaga singuri orele de program, si chiar oferindu-le posibilitatea de a lucra pana la 20-30% din ore remotly de acasa sau din orice alta parte.

Asta e defapt marea mea dilema, sa incerc in continuare sa dezvolt firma pe care am deschis-o sau sa imi asum gradul de “simplu” angajat la o firma. Aceasta dilema defapt mai are o intrebare atasata, oare am calitatile necesare unui manager ?

Pentru prima data in viata mea nu am nici cea mai mica idee unde voi fii in urmatoarele 3 luni, si ce cale sa aleg. Deocamdata ambele sunt la egalitate, dar presupun ca intr-un final voi lua o decizie, mai buna sau mai rea timpul o va arata.

Cheers.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1269

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.