Biciclistii pot fi mai expusi la poluare decat alte forme de transport

Aşa arată cel puţin un studiu din 2010. Dar cred că oricine a mers cu bicicleta prin oraş se aştepta la această concluzie. Totuşi, asta nu înseamnă că mersul pe bicicletă nu e recomandat, ba din contra, specialiştii susţin că beneficiile mersului pe bicicletă depăşesc efectele poluării, ei recomandă chiar câteva modalităţi pentru minimizarea cantităţii de substanţe poluante inhalate.

Îmi place să folosesc bicicleta pentru a mă deplasa prin oraş şi cu siguranţă nu o să renunţ din acest motiv, dar trebuie să recunosc că nu e deloc plăcut să inhalezi fumul de la maşini sau şi mai rău de la un autobuz. Asta ar fi o primă recomandare, să încercaţi să alegeţi rute care ocolesc zonele cu trafic auto ridicat. Personal, îmi place să o iau printre blocuri, chiar dacă nu ştiu traseul, îmi antrenez spiritul de orientare.

Dacă, din păcate, nu ai cum să ocoleşti zonele aglomerate şi nici nu poţi alege alte ore mai libere, încearcă cel puţin să eviţi zonele cu trasee ale autobuzelor sau să stai fix în spatele unei maşini/autobuz.

Şi un ultim sfat: bucură-te de plimbare. Încearcă să mergi mai relaxat pentru a nu avea respiraţia la un nivel ridicat, acesta fiind unul din motivele pentru care bicicliştii inhalează o cantitate mai mare de poluanţi.

Trebuie totuşi menţionat că, pe multe rute, drumul cu bicicletă durează mai puţin decât cel cu maşina, fiind posibil ca astfel cantitatea totală de agenţi poluanţi să fie mai mică pe bicicletă.

Dacă vrei să fii şi mai sigur poţi folosi o mască anti-poluare, am văzut câţiva biciclişti chiar şi în Bucureşti folosind astfel de măşti. Sunt curios cât de greu e să respiri cu ele (partea bună la a fi greu este că faci un exerciţiu de respiraţie excelent ;)) ).

Dacă doreşti să citeşti studiile:
Rank, Folke and Jespersen (2001),
Differences in cyclists and car drivers exposure to air pollution from traffic in the city of Copenhagen, The Science of The Total Environment, 279:131-136

Commuters’ Exposure to Particulate Matter Air Pollution Is Affected 
by Mode of Transport, Fuel Type, and Route

Cât de mult te afectează poluarea în luarea deciziei de a folosi bicicleta?

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1218

5 Comments

  1. Eu folosesc o masca si chiar se poate respira in regula. Am folosit masca si pentru ture pe bicla de triatlon ca sa ma protejez de aerul rece si chiar si la o intensitate mare se poate respira ok.

  2. Si eu folosesc de 1 an si jumatate de la respro, si e foarte ok, mai ales atunci cand vremea e mai racoroasa. De comandat am comandat-o de pe chainreactioncycles acum ceva vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.