Cum plătim tariful de vizitare pentru parcurile naționale

În România ne bucurăm de 14 Parcurile naționale 16 Parcuri naturale, arii protejate în care există de obicei taxe de vizitare. Trebuie să recunosc că, uneori, este destul de greu să afli care este taxa și cum se poate achita. Așa că am decis să fac documentul de mai jos cu taxele pentru aceste parcuri cu speranța că data viitoare când vizitezi unul, îți va fi ușor să achiți accesul sau camparea.

Acum 2 săptămâni am fost prin Măcin. De dimineață, cât ne pregăteam să plecăm în traseu, am auzit conversația asta lângă noi:

– După ce strângem, trebuie să mergem să plătim camparea.
– De când se plătește camparea?
– Păi se plătește mai peste tot la munte, chiar și vizitarea, chiar și în Bucegi ar trebui să plătim.
– Și noi de ce nu am plătit niciodată?
– Pentru că suntem țărani de București.

Trebuie să recunosc că am apreciat sinceritatea.

Poate nu ești de acord cu modul în care un parc este întreținut, dar cred că întâi trebuie să ne facem noi datoria. Altfel nu ne oprește nimeni să ne implicăm să vedem cum sunt cheltuiți banii din biletele de access. Dacă toată lumea ar plăti taxele online sau prin sms, poate rangerii ar putea să petreacă mai mult timp prin parc, în loc să stea la intrare pe post de taxatoare.

Personal, mi-a plăcut mereu modul în care cei de la Piatra Craiului se ocupă de parc. Aici poți achita taxa prin SMS, plată online, automate de plată. Ai chiar și un abonament pe sezon. Aici chiar nu e nici o scuză să nu plătești taxa de vizitare.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1256

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.