Vara a venit de ceva vreme, deși după numărul de ploi nu ai spune. Cu toate astea au început să apară pozele cu specificele linii de bronz. Fie că alergăm sau biciclim petrecem de multe ori ore întregi în soare și nu știu cât realizăm că acest lucru vine cu un risc. La mare majoritatea avem tendința să folosim cremă solară, dar când vine vorba de sport poate ignorăm prea ușor acest aspect. Eu personal cred că doar în Trans România Run cred că am folosit.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer și Societatea Română de Cancer care a inițiat o campanie ce se numeşte “Un viitor fără pată” şi urmăreşte creşterea gradului de conştientizare privind melanomul, o formă agresivă de cancer de piele.
Melanomul este cea mai periculoasă formă de cancer cutanat, iar în stadiile avansate este o boală agresivă și fatală. 75% dintre persoanele afectate de melanom metastatic își pierd viața în primul an de diagnostic. Rata de supraviețuire pentru acești pacienți este de numai 6 până la 9 luni.Dacă este descoperit precoce și tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri.
Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului avansat a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani în Europa. Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă. Cea mai importantă metodă de prevenţie este controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului.
Incidenţa melanomului malign variază în Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an în țările mediteraneene la 12-20/100000 pe an în țările nordice și este în continuă creștere. În România, incidența a crescut în ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, în Romania 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbaţi şi 175 femei).
Cum ne putem proteja?
Partea interesantă este ca o meta-analiză a 18 studii care au explorat influenţa cremelor protectoare împotriva efectelor nocive ale UV a aratat rezultate discordante şi nu s-a putut evidenţia o scădere semnificativă statistică a riscului de melanom malign. De aceea, cel mai bun factor de protecţie rămâne limitarea expunerii la soare, sau la surse artificiale de UV.
Mai multe informații despre melanom și prevenție găsiți pe site-ul campaniei sau pe pagina de facebook.
Testează-te!
Sâmbătă, 2 august, precum şi pe 8 şi 15 august, în a doua parte a zilei, Federația va fi prezentă la evenimentul Via Sport cu o echipă medicală care va testa aluniţele sportivilor de acolo. Așa că dacă ai o aluniță și vrei să faci un test, acum ar fi momentul potrivit.
Ai conștientizat riscul expunerii la soare în timpul orelor de mișcare?
Nu știu de voi, dar eu deobicei îmi iau încălțările și ies pe ușă. Nu prea m-am gândit să mă protejez. Adevărul este însă că de cele mai multe ori alerg prin parc și nu mă bate chiar așa soarele. Totuși la bicicletă clar este o problemă.
Cred că trebuie să devin mai matinal sau nocturn de acum 😀