Deși erau voci destul de vehemente înainte de introducerea legii “Anti Tutun”, după introducerea ei, mulți și-au schimbat opinia. Parcă e altfel acum când mergi la un restaurant sau în orice local. Chiar daca ești fumător, nu cred că era cineva entuziasmat de mirosul hainelor când ajungeai acasă. Următorul pas în prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun trebuie să fie o strategie și un obiectiv pe termen lung. Aici vine România 2035 – prima generație fără Tutun
Nu am fost fumător vreodată, am tras vreo două fumuri odată și nu ma prins deloc. Așa ca pot fi acuzat că nu înțeleg nevoie sau “plăcerea”. Totuși nu cred că e cineva poate fi încântat de ideea că în prezent o treime dintre elevii de gimnaziu recunosc că fumează! Într-un studiu facut în 2013 de Organizatia Mondială a Sanătății pe elevii de clasele a 6-a, a 7-a și a 8-a, în Romania, se arăta că unul din 3 fumează și, mai mult, 29% fumeaza zilnic. Alarmant e că la 7 ani au încercat prima țigară!
Um prim pas pentru a preveni a fost făcut, prin interzicerea fumatului în spațiile de joacă exterioare, odată cu intrarea în viguare a legii 15/2016.
Prin inițiativa “2035 – Prima generație fără tutun” se trece la pasul următor, prin metode de prevenție pentru ca cei mici să nu mai ajungă la experiența “primului fum”. Dacă planul e respectat, în 2025 doar unul din 4 tineri ar trebui să mai fumeze, iar peste 18 ani, în 2035, numai 5% – prag la care Organizația Mondială a Sănătății consideră acest flagel eradicat.
Mai multe detalii despre propunerea de strategie națională pentru reducerea consumului de tutun în România puteți găsi pe site-ul oficial: 2035faratutun.ro
Tot pe site găsiți și alte materiale și informații despre această inițiativă.
Pe final aș vrea să vă invit să susțineți acest efort – semnând Carta “România 2035 Fără tutun” și poate că astfel vom vedea ziua când tinerii născuți anul acesta, în 2035 (adică peste 18 ani) vor refuza cu naturalețe și usurintă viciul acesta.