Poţi să fii corporatist şi ongist?

Îmi plac ideile mai năstrușnice, care deși au multe bube, îți dau un pic de gândit. Zilele trecute am dat din nou peste povestea lui Sam Bankman-Fried, un băiat din crypto care a făcut în câțiva ani ceva miliarde de dolari, deocamdată doar vreo 22. Dar care acum este prezentat drept unul dintre cei mai generoși miliardari. Dar de la asta am recitit puțin despre conceptul de effective altruism și earning to give.

Altruismul eficient

Începem cu altruismul eficient, un soi de generozitate amestecată cu analize de performanță și contabilitate. Puteți citi mai mult pe pagina de Wikipedia sau puteți urmări clipurile de mai jos.

Susținătorii ideii propun o abordare mai obiectivă și matematică a filantropiei. Una în care dacă vrem să ajutăm animalele, este mai eficient, ajutăm mai multe animalele, dacă investim în îmbunătățirea condițiilor pentru animale din crescătorii și ferme decât a merge doar pe adăposturile pentru animale de companie.

Ca multe idei radicale, sunt și exemple foarte faine. De exemplu, inițiativa Deworm the World a plecat de la dorința de a îmbunătăți prezența la școală în Kenya. După multe experimente și analize au ajuns la concluzia că cea mai eficientă folosire a fondurilor este tratarea paraziţilor intestinali. Nu e la fel de instagramabil ca dotarea claselor cu echipamente IT, dar e mai de impact.

Criticii acestei idei spun că pleacă de la o perspectivă cinică, una care compară care cauză e mai bună, mai meritorie. Acest lucru ne duce spre o zonă cinică-robotică, ne îndepărtează de latura empatică a omului, o trăsătură care este esențială și definitorie. E o întreagă dezbatere aici, dar o lăsăm pe altă dată 🙂

Earn to give

Revenim la povestea lui Sam. Vă invit să urmăriți povestea lui în clipul de mai jos, dar pe scurt, el a găsit o variantă să cumpere ieftin și să vândă mai scump Bitcoin, a făcut asta de multe ori și acum a dezvoltat una din cele mai mari platforme de exchange pe crypto.

El este un susținător al effective altruism, alegând un rol de denumit earn to give.

Consideră că rolul lui în a îmbunătăți lumea este realizat mai bine, încercând să își folosească cunoștințele și resursele să câștige financiar cât mai mult, iar apoi să doneze o parte importantă către cauze sociale.

După filosofia asta, Bill Gates poate ajuta mai mult rămânând în Microsoft sau în zona de business, decât investind timpul lui în cadrul Fundației.

https://www.youtube.com/watch?v=pVlkFW43820

Trebuie să recunosc, sunt subiecte greu de digerat. Sunt cam aspre să zic așa. Dar parcă ideeile astea au totuși ceva acolo pe care se poate construi 🙂

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1276

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.