Pe facebook să ne războim

Facebook este un tărâm special unde toți oamenii sunt prieteni. Toată lumea când scrii sau postezi vreo poză sare cu like-uri. În această lume minunată există însă din când în când niște adevărate războaie pe teme care uneori nici nu mai știi de unde au pornit. Indiferent de subiect, îți voi oferi câteva sfaturi despre cum poți obține performanțe și la dezbaterile din social media.

Indiferent de ora la care postezi, tot timpul este cineva gata pregătit să îți contrazică părărea. Există chiar și studii care vorbesc despre reticența oamenilor de a mai posta lucruri care cred ei că ar putea fi criticate, mai reticenți chiar și de a vorbi despre ele în public, vorba aia “scripta manent”. Dar eu cred ca asta e mai mult legată de lipsa de antrenament și pregătire pentru a câștiga un debate pe facebook.

Așa că mai jos ai 10 strategii care te pot ajuta în următoarea ta confruntare pe facebook.

#1 Pe facebook cei mai rezistenți câștigă

În primul rând pentru a câștiga orice luptă trebuie să ai încăpăținarea de a rezista cât mai mult. Nu contează calitatea argumentelelor, important este să răspunzi cât mai des la orice spune celălalt.

Duty Calls

#2 Folosește stereotipuri și generalizează

Această tehnică trebuie aplicată cât mai des și mai generalist. Nu contează ce a răspuns cel de dinainte, dacă e un cuvânt acolo de care poți lega un stereotip e șansa ta. Era o discuție despre ceasuri cu GPS, dar cineva menționează despre Lance Armstrong, vii imediat cu argumentul: Oricum brandul x e varză, îl folosesc toți cicliștii care sunt care mai de care mai dopați.
Nu trebuie să aibă prea mult sens, important este să îi răspunzi cât mai des. Vezi prima regulă 😉

#2 Folosește De ce-ul

Atunci când cineva are tendința de a răspunde foarte elaborat, folosește acest lucru în avantajul tău. Citește doar ultimul paragraf și pune întrebarea:
– Foarte interesant punctul tău de vedere! De ce crezi asta?
– Interensat! Poți să detaliezi despre [inserează referință din ultimul paragraf]

#3 Caută greșelile gramaticale

Unul din cele mai puternice argumente în orice dezbatere online. Indiferent de subiect și puterea argumentului precendent, dacă are o literă lipsă te-ai scos. Îi răspunzi imediat cu “Învață să scrii înainte” și ai câștigat. Nimeni nu își poate recâștiga credibilitatea după ce uită o virgulă.

#4 Preia o poziție de autoritate

Nu contează despre ce este vorba, cu sigurantă poți să găsești una dacă cauți îndeajuns. Dacă se discută despre interpretarea unei legi, poți să mergi cu o introducere de genul: Ca cetățean informat al acestei țări cred că am citit destule legi să îmi dau seama că ……
Dacă nu reușești poți oricând să mergi pe clasicul: Am auzit eu la Radio/TV

#5 Dezbină și distruge

Această tactică funcționează foarte bine mai ales atunci când sunt mai mulți jucători și eventual unii dintre ei sunt foarte detaliați în argumente. Indiferent de ce scriu ei, tu răspunde simplu:

– Eu cred ca nu ai dreptate!
– Nici nu știi cât de mult greșești!
– Ești pe lângă rău!

Ai grijă să nu dai un argument, scopul este doar să îi obosești pe ceilalți (vezi regula 1).

#6 Atac la libera exprimare

Pentru a fi proteja ideile transmise formulează-le ca pe niște opinii. Până la urmă avem dreptul contituțional la o opinie fără să fie nevoie să o argumentăm.

– Eu cred că X e cel mai prost produs
– De ce crezi asta?
– Ce, nu am voie să îmi exprim o opinie liber. Oamenii au murit pentru dreptul la libera exprimare!

#7 Citează fără surse

Cu toții știm că unul din cele mai bune argumente sunt cele care conțin surse. Așa că poți formula un argument folosind surse de care parcă îți aduci aminte

– Am văzut eu un studiu amănunțit care spunea că antrenamentele cele mai bune sunt la 3 dimineața
– Sunt sute de studii care spun ca merele sunt cele mai bune alimente pentru alergători
– Toate studiile spun la fel, bananele trebuie să fie mâncate înainte de efort.

Dacă cineva are nesimțirea să îți ceară link-ul sau numele studiului la care faci referire o dai simplu: Caută și tu pe Google, ce vrei să caut eu pentru tine.

#8 Fă analize singur

Dacă observi un fenomen sau presupui că există unul, pentru a întări argumentul crează impresia că ai făcut o analiză amănunțită.

– Toți cicliștii postează antrenamente false pe Strava, poți alege oricare și sigur îi găsești un antrenament fals.
– Toate evenimentele sportive sunt doar pentru profit. M-am uitat eu la aproape toate dintre ele și așa este.

Dacă desigur primești exemple care îți contrazic ipoteza, poți oricând să spui că sunt excepții.

#9 Godwin’s law

Dacă nimic nu merge, trebuie să recurgi la armele grele. Aplică legea lui Godwin și spune-i celuilalt că are viziuni naziste sau comuniste. Atenție însă că în anumite cercuri această mișcare este considerată ca și capitulare. Așa că folosește-o cu simț de răspundere 😉

#10 Insultă

Tehnică aplicabilă oricând nu ai o carte mai bună de jucat. Insultarea inteligenței oponentului este întotdeauna un răspuns rapid și la îndemână.

6233086_700b

– Ești varză, ce treabă ai tu cu alergarea. Nu ai alergat un maraton vreodată.
– Cine ești tu șă vorbești? Fă și tu măcar un Ironman înainte să deschizi gura.

Spor la discuții!

Noi să fim sănătoși și timp să avem, că teme de discuție nu o să ducem lipsă niciodată.

2011-08-03-madaboutsomething

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1256

3 Comments

  1. nu mi se par corecte tacticile tale, eu dintr-o discutie nu vreau sa ies invingator ci mai informat, deci daca celalat are dreptate, ma bucur ca am ai invatat ceva sau ca mi-am corectat o informatie gresita. Din cate te cunosc nu cred ca esti deacord cu toate tacticile astea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.