Sportul școlar a căzut foarte mult în ultimii 20 de ani. Inevitabil când discuția ajunge la acest subiect, se punctează succesul Daciadei și regretul că acel eveniment nu mai există. Ei bine, după mulți ani, se pun bazele Daciadei moderne sau, mai exact, Olimpiada Gimnaziilor. Marți, 24 februarie, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), Ministerul Educației și Cercetării Știintifice (MECS) și zece federații naționale sportive vor semna la Casa Olimpică din București, protocolul de colaborare privind organizarea și desfășurarea, în premieră, a Olimpiadei Gimnaziilor.
Nu știu de voi, dar eu mă bucur mult pentru vestea asta. Schimbarea adevărată și împământenirea sportului și a unui stil de viață sănătos în cultura noastră nu poate începe cu adevărat decât de la copii.
Sper din tot sufletul ca acest proiect să prindă viață și să fie implementat cu succes!
O să fiu poate puțin visător și îmi doresc văd că odată pornită, aceastei inițiative i se vor alătura și o vor sprijini și alți actori sau “stakeholders” cum ar spune englezul. Vezi alte instituții publice (vezi MTS, primării etc) și de ce nu alte federații. Mi-aș dori să văd la un moment și alte sporturi între cele din Olimpiada Gimnaziilor, de exemplu: ciclism, înot, orientare sportivă și, de ce nu, sporturi de iarnă.
La eveniment vor participa Alin Petrache si Ioan Dobrescu, presedintele, respectiv secretarul general ai COSR, Mihai Sorin Campeanu, ministrul MECS, conducatorii celor zece federatii nationale semnatare ale Protocolului, directori de departamente si experti din cadrul institutiilor implicate si performeri de top.
Olimpiada Gimnaziilor va avea loc in fiecare an scolar, in perioada 01.09.2015 – 31.08.2019 – durata de valabilitate Protocolului care se semneaza astazi, iar sporturile la care urmeaza a se organiza intreceri sunt atletismul, badmintonul, tenisul de masa, sahul, baschetul, voleiul, handbalul, fotbalul, rugby-ul si oina.
In competitia multi-sport rezervata elevilor din clasele V-VIII, de la scoli din intreaga tara, se vor putea inscrie atat sportivi legitimati cat si nelegitimati, scopul acestor intreceri fiind atragerea tinerilor talentati catre sport si largirea ariei de selectie pentru performanta.
Concursurile vor avea loc mai intai la nivel local, in orase si comune, iar castigatorii vor promova in urmatoarele etape, la nivel judetean si regional. In ultima faza, cea finala, se vor intalni cei mai valorosi elevi de la fiecare sport.