Uneori lucrurile se leagă cum nu se poate mai bine: în “săptămâna verde” de la școală, am primit invitația perfectă de a viziona documentarul Arhitecții Naturii, ce ilustrează revenirea castorilor și a zimbrilor în Munții Făgăraș. Eforturile Fundației Conservation Carpathia, în colaborare cu Dan Dinu și echipa sa de la NTD Film, au făcut posibil acest proiect impresionant, iar noi am fost acolo să aflăm povestea.
În patru episoade scurte, documentarul surprinde natura așa cum n-o vedem des: sălbatică, liberă, și ușor modelată de “arhitecții” ei naturali – castorii și zimbrii. Acești „decoratori” au început deja să transforme, la propriu, peisajul prin simpla lor prezență. Zimbrii, uriași și calmi, și-au recăpătat teritoriile, iar castorii lucrează asiduu la barajele lor, creând echilibru în pădurile montane. Imaginile pe care le-au capturat Dan și echipa lui surprind momente rare și pline de măreție, precum zimbrii traversând râurile iarna sau castorii noaptea, ocupându-se de „mici” proiecte inginerești.
Experiența vizionării acestui documentar a fost una specială, aducând o perspectivă unică asupra modului în care aceste animale influențează ecosistemul. A fost o lecție despre cum, cu efort și răbdare, putem repara o parte din greșelile făcute acum 200 de ani – când aceste animale au dispărut din aceste locuri. Mă bucur că le-am arătat și fetelor ce înseamnă o simbioză naturală, unde fiecare viețuitoare joacă un rol vital și cum, cu puțin efort, putem să protejăm și chiar să restaurăm natura.
Casa castorului
Tot cu această ocazie am aflat că Fundația Conservation Carpathia a inaugurat recent Centrul de vizitare Casa Castorului în comuna Rucăr. Acesta este primul dintr-o serie de centre destinate să sprijine vizitarea viitorului Parc Național Munții Făgăraș, ce ar putea deveni cea mai mare zonă protejată din Europa. O destinație interesantă pentru toți cei care vor să afle mai multe despre acest inginer al naturii!
Adresa: Comuna Rucăr, 117630, Șoseaua E574 nr.124.
Localizare pe hartă: https://maps.app.goo.gl/1gEgK2TY4PbSDkgdA
Casa zimbrului
Cel de-al doilea centru, dedicat zimbrului, va fi inaugurat toamna aceasta la Lerești. Nu aveam idee, că în apropiere de zona pe unde mergem noi destul de des la munte se află un loc unde Fundația Carpathia a reintrodus zimbri. Aceștia sunt mai la nord, în zona lacului Pecineagu.
Vezi documentarul
Dacă aveți ocazia, vă recomand să vizionați documentarul Arhitecții Naturii. Nu doar că aduce natura mai aproape de noi, dar reușește să inspire și să ne reamintească ce înseamnă echilibrul natural pe care îl putem ajuta să existe din nou.
Am înţeles că mai urmează o proiecţie la Cinema Muzeul Ţăranului Român prin noiembrie, aşa că urmăreşte programul de aici.