De ce votul online e atât de dificil

Întrerupem programul obișnuit să povestim de altă temă: alegerile. Nu cele de echipament, ci de oameni politici. Dar nu schimbați canalul – nu intrăm în ce a făcut X sau Y la dezbateri (care, apropo, au ajuns niște interviuri mai degrabă decât discuții reale). Vreau doar să bag puțin bățul prin gard legat de votul electronic. Adică, facem transferuri bancare în câteva secunde, ne controlăm mașina din aplicație, dar când vine vorba de vot, încă mergem la urne de parcă am fi în 1964. De ce, totuși?

Tehnologia e de partea noastră, dar votul online rămâne complicat

Oricât de cool ar suna, votul online e, în realitate, o poveste complicată. În online banking, treaba e simplă: eu sunt eu, iar banca știe că „eu” am făcut o anumită plată. Dar la vot? Aici intervine primul paradox.

Votul trebuie să fie anonim.

Sistemele bancare funcționează pentru că fiecare tranzacție e legată de contul tău. La vot însă, nimeni nu trebuie să știe ce-ai votat. Dacă ar exista o legătură între tine și votul tău, lucrurile s-ar complica rapid. Imaginați-vă că cineva ar putea verifica dacă ați votat „cum trebuie”. Sau dacă votul ar fi online, și ai vota în prezența „cuiva” care să te „ajute” cu decizia.

Fără selfie cu votul tău.

În mod ironic, tocmai faptul că nu putem dovedi ce-am votat e un aspect important pentru securitatea alegerilor. Dacă ai putea face poză votului tău și să o trimiți „unui prieten”, asta ar deschide ușa pentru cumpărarea de voturi sau presiuni de tot felul. Dar dacă nu ai o dovadă la votul electronic, de unde știi că a fost înregistrat corect? Poate tu bifezi A, dar sistemul înregistrează B.

Alegerea politică vs. transfer bancar.

Oricât de grav ar fi un atac cibernetic asupra unei bănci, el poate fi remediat. În cazul votului, impactul ar putea influența democrația în sine. Gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă alegerile unei țări ar putea fi manipulate. E complicat și acum, dar votul online ar crește riscurile cu o mie de ori.

Până la votul online – hai la urne!

Există câteva sisteme de vot online implementate în unele țări, dar sunt cazuri izolate și de multe ori nefiind disponibile pentru întreaga populație. E foarte probabil să mai treacă ceva timp până când vom vota online în siguranță. Până atunci, să ne bucurăm de cozile de la urne – poate nu e cel mai convenabil sistem, dar e cel mai sigur pe care îl avem.

Și pentru cei curioși de mai multe detalii tehnice și explicații, vă las câteva resurse faine mai jos.

Image by DC Studio on Freepik

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1250

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.