Cea mai mare infrastructură sportivă din România

Weekendul acesta sunt alegerile. De multe ori în prag de alegeri intră şi sportul mai tare în agenda publică. Se discută de Daciadă, despre starea bazelor vechi, despre construirea de baze și arene sportive noi. Discuţii care merită făcute, care au rolul lor pe termen lung. Dar, până să ajungem la arene demne de olimpiade, hai să ne uităm puțin în jur. Avem deja o bază sportivă imensă, una unde majoritatea dintre noi au cunoscut sportul şi mişcarea. Una aproape de casă, de orice casă şi unde poate începe aventura sportivă pentru orice copil: străzile și curtea școlii.

Designed by Freepik

Străzile – Arenele urbane

Stăzile au rolul lor extrem de important. În 99% din timp ele sunt o esenţiale pentru transportul auto, doamne ajută şi velo. Dar ele au un potenţial să producă mult mai multă valoare pentru un oraş. Străzile pot deveni din când în când locuri unde oameni se adună, se bucură împreună de conexiune, de o experienţă culturală, un spaţiu pentru mişcare şi joc sportiv. Pot deveni adevărate arene urbane. Dacă reuşesti să mai construieşti 1,2,3 arene noi de cultură, sport etc. tot nu poţi construi suficiente pentru a avea un oraş cu adevărat vibrant şi cu evenimente pentru oameni. Străzile pot suplimenta “infrastructura” sportivă a unui oraş.

Bulevardele – Arene în inima oraşului

Evenimentele sportive stradale majore care atrag sute sau mii de participanți nu se pot desfăşura în arene clasice. Străzile sunt arena pe care aceste sporturi se desfăşoară. Cum la aceste evenimente mulţi organizatori fac eforturi de a atrage sportivi din afara oraşului şi chiar a ţării, ca oraş gazdă vrei să arăţi acestora ce are mai frumos. Din acest motiv, printre altele, astfel de evenimente trebuie să fie în centrul oraşului. Cum tot ne place să spunem mereu că românii sunt un popor primitor, trebuie şi în cazul evenimentelor să invităm oaspeţi în “camera de curat” şi nu în debaraua din spatele casei.

Străzi deschise pentru sport

Dar deschiderea către sport nu trebuie doar la nivelul evenimentelor mari. În fiecare cartier, aproape de casă, 1-2 străzi mai mici de lângă casă pot deveni din când în când locuri sigure unde copiii să bată mingea sau să se plimbe cu bicicleta. Lucrurile nu sunt nici complicate, cu puţin imbold de la primărie, cu puţină întelegere de la vecini un segment de stradă din cartier, în weekend, chiar şi o dată pe lună devine teren de sport. Nici nu trebuie ceva amejat, un gard în fiecare capăt pentru închis circulaţia. În 5 minute copii deja se prind şi trag linii pentru o miuţă, fac un şotron sau dau ture cu bicicleta.

Ca părinte stai liniştit că picii au unde să facă mişcare, în siguranţă, fără bătaia de cap să mergi până în cel mai apropiat parc (care de multe ori nu e chiar apropiat) unde te mai trambalezi cu maşina şi îl găseşti supra-aglomerat.

Curtea Școlii – Terenul copilăriei

Să nu uităm de curtea școlii, acel loc unde mulți dintre noi ne-am petrecut zile bune. Aceste spații sunt deja acolo, dar, din păcate, de multe ori neglijate şi închise. Din fericire exită deja o lege iniţiată de Tudor Pop care reglementeză obligativitatea şcolilor de a pune la dispoziţie curtea în afara orelor şi în vacanţă. Dar ca multe lucruri, drumul de la teorie până la fapte e mai anevoios. Până la proiecte mari cu arene şi daciade hai să alocăm ceva sume pentru paza terenurilor ca să stea şi directorii mai liniştiţi şi copii să aibe spații sigure și lângă casă pentru activități sportive

Sportul începe în stradă

Înainte să visăm la stadioane grandioase, să ne uităm la ce avem chiar sub nasul nostru. Străzile și curțile școlilor așteaptă să fie redescoperite și transformate în adevărate arene sportive. Tare mi-aş dori ca cei aleşi în acest weekend să nu le ignore. Nu au ele grandoarea Arenei Naţionale dar cred ca au un impact mai mare în numărul de adulti si copii care ajung să facă sport regulat.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1256

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.