Cât costă înscrierea la Gerar

De fiecare dată când citesc articole despre taxa la o competiție sau cum e organizat un concurs pentru bani, în mintea mea ele sunt la nivelul discuțiilor: cine e mai tare Van Damme sau Chuck Norris. Pot fi aduse argumente de ambele părți, dar eu cred că discuția este doar pentru divertisment.

O să detaliez mai jos câteva detalii despre bugetul Gerar si care ar trebui să fie taxa la Gerar dacă am calcula ca un business. Întâi vreau să spun doar despre 2 subiecte recurente.

E taxa mare

Depinde ce conține experiența de participare și cât valorează pentru tine. Eu ca organizator, vreau să ofer o anumită experiență. Nu e nici bună nici rea, dar e una care cred eu că are un grup țintă și care ar plăti taxa respectivă pentru ea.

E pentru bani. Organizatorii nu sunt pasionați

Dacă experiența mea ca participant este una extrem de faină, nici nu mă interesează dacă organizatorul este pasionat sau nu. Cu siguranță un organizator care înțelege sportul, este mai atent la anumite detalii care sunt importante pentru participanți, dar eu personal nu mi-am pus niciodată problema dacă frizerul sau proprietarul hotelului este pasionat de ce face. E treaba lui, pentru mine este mai important să își facă treaba bine.

Care e bugetul la Gerar

Dacă ești curios, găsești aici bugetul public de anul acesta.

Anul acesta nu am avut parteneri care să aibă o contribuție financiară, așa că mai toate cheltuielile s-au realizat din taxe și un rezultat reportat de la edițiile anterioare pe care l-am tot adunat la ultimele ediții pentru neprevăzut.

Pe scurt, lucrurile stau cam așa: 81,725 lei din taxe de participare, 13,500 lei din rezultat reportat, cheltuieli 103,121 lei, rezultat -7896 lei.

Din capul locului, aș vrea să subliniez că decizia de a ieși pe minus a fost alegerea noastră, pentru că am vrut să investim sume mai mari la această ediție aniversară în anumite lucruri ( baza metalică pentru medalii, mânecuțe, premii etc.). Altfel am fi ajuns undeva la zero și fără a cheltui poate nici rezerva din anii trecuți.

Cât costă kitul la Gerar

Anul acesta, cheltuiala cu tot ce înseamnă elemente în kit (Buff, medalie + soclu, sacosa panza, manecuțe, numere + timing, revista Alerg) a fost aproape 75,887 lei. Dacă împărțim la numărul de participanți ar rezulta un cost de 94.85 lei per kit. Acesta fiind costul plătit de noi, care e mult mai mic decât valoarea lui, la care se adaugă și produsele sponsorizate de la parteneri.

Dacă calculăm toate cheltuielile actuale împărțite la numărul de concurenți am ajunge la un cost de 128.9 lei per participant pentru a susține evenimentul în varianta actuală.

Cât ar trebui să coste kitul la Gerar

Dacă ar fi să privim ca business evenimentul, ar trebui să luăm în calcul că anumite cheltuieli nu au fost făcute și au fost barter, dar în costul real ar trebui să le adăugăm, eu aș spune așa sumar undeva la 11.000 lei pentru:

  • ambulanță
  • produse puncte de alimentare
  • inchiriere elemente logistice (poarta, podium, mese etc.)
  • telefoane, benzină echipă și alte deconturi

Acum să adăugăm costurile cu oameni și serviciile ca la un business:

  • oameni plăți cu ora în loc de voluntari
  • echipa logistică pentru toate amenajarea
  • om de grafică
  • om de PR / social media etc. (nu ne aruncăm la oameni separați)
  • coordonator implementare (logistică, achiziți etc.)
  • om de vânzări, relații parteneri etc.
  • manager de proiect

Pentru astea, as zice așa din avion, un 30.000 lei cu tot cu taxe, câ nu suntem corporație să avem bugete mari.

Ar mai trebui totuși evenimentul să mai genereze un venit pentru:

  • investiție în oameni, un training, poate un teambuilding ceva
  • cumpărat poate odată la ceva timp niște echipamente de echipă pentru eveniment (o bluză personalizată, o șapcă etc.)
  • investiție în echipamente, de la schimbat un laptop, până la amortizat o mașină de firmă, pentru cărat lucruri mai mici
  • cheltuieli de regie pentru o chirie de sediu, spațiu de depozitare, contabilă etc.
  • adăugat ceva provizion, că am văzut că prind bine

Acum toate astea nu se pot dintr-un singur eveniment, dar să zicem că produci 5 evenimente pe an. Asta înseamnă că fiecare trebuie în parte să suporte undeva la 20% din bugetul anul. Hai să zicem cam 15.000 lei per eveniment, suntem start-up și nu ne permite prea mult.

Tragem linie și am ajunge la un buget total de 159.000 lei care ar veni cam 198 lei cost per participant.

Bineînțeles că diferența de la costul plătit de concurenți până la costul real ar trebui acoperită de sponsori, care în cazul ăsta ar fi de cam 77,000 lei.

Eu nu prea mă pricep la vânzări, de asta nici nu am avut parteneri cu cash anul acesta. Așa că dacă cineva se pricepe să îi aducă îi dau 35%.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1265

3 Comments

  1. “Voluntari 2164.75” Daca sunt voluntari cum le dai bani? Imi miroase a munca la negru.
    Tu ai impresia ca lumea e proasta sa creada ca nu iei niciun ban de la sponsori?
    Te felicit pentru organizare, e normal sa castigi din asta, dar iti recomand calduros sa renunti la vrajeli.

    • Buna Constantin,

      In bugetul din articol am pus 2 sheet-uri, daca te uiti cu atentie o sa vezi in al doilea si defalcat cheltuielile care intra in categoria Voluntari:
      – veste voluntari
      – sandwich-uri voluntari
      – pizza sambata seara
      – badge-uri + lantisor voluntari

      Daca e sa fiu sincer, anumite cheltuieli sunt zero acolo. Exemplu anul acesta am imprumutat veste si am refolosit din lantisoare. Deci costul respectiv este doar pentru pizza si sandwich-uri. Daca tot suntem la subiectul respectiv, am oferit mereu voluntarilor un kit e concurent care nu e luat aici ca si cheltuiala.

      Legat de sponsori, sa imi spui care sponsor trebuia sa imi dea bani la Gerar sa ii bat obrazul, caci la mine nu a ajuns nimic.

      Dar cum spuneam, aceasta a fost doar o alegere a noastra pentru ca nu am avut timp si resurse sa cautam sponsori care sa ofere si bani. Daca o faceam trebuia totusi sa mai adaugam o suma pentru omul care sa faca asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.