Athens Classic Marathon 2024 – impresii şi câteva sfaturi

Am revenit la Atena după ceva ani, încărcat cu o combinație de emoție, amintiri și dorința de a-mi depăși performanța din 2010, când am scos 3 ore și 12 minute. Deşi am venit aici din alt motiv, refacerea traseului pe urmele lui Philippides era o provocare greu de refuzat. Deși finalul lui Philippides a fost cam tragic, eu speram la un finish mult mai optimist și, de ce nu, mai rapid.

Antrenament

Odată ce am stabilit că voi participa, maratonul a devenit un bun imbold pentru a începe câteva antrenamente mai serioase. Nu pot să spun că am rupt pământul cu antrenamentele, dar după ce am supraviețuit la Transfier, am început să alerg mai serios, gândindu-mă la maraton.

Nu am avut prea multe alergări de pantă, însă am încercat un ritm mai tare, mai o tură de Gerar cu câteva pante, care să mă pregătească pentru cursă.

Cazare

M-am cazat aproape de zona de finish, la stadionul Panathinaic, aproape și de Piața Syntagma. Din această zonă ai acces ușor la metroul spre aeroport și la autocarele din dimineața cursei. În plus, poți explora liniștit pe jos Acropolele și centrul orașului – deși, poate e mai bine înainte, că după maraton urcatul la Acropole devine o provocare în sine.

Expo

De data asta, am avut norocul să ridic kitul de concurs fără bătăi de cap, fiind la conferința de alergare. Expo-ul a fost organizat la Indoor Stadium of Palaio Faliro, un loc impresionant, dar departe de centru. Pentru mulți alergători, ziua de expo a fost o aventură în sine: stai la coadă, îți iei kitul, faci o tură de „window shopping” la standurile de echipamente și câteva poze pe malul Mării Egee. Dacă vrei să explorezi expo-ul în detaliu, rezervă-ți câteva ore bune.

Înainte de cursă

Dimineața cursei e o întreagă mobilizare. Peste 500 de autocare duc alergătorii din Atena până la start, în localitatea Maraton. Eu am plecat de la Syntagma, lângă zona de finish, unde ajung autobuzele între 5:30 și 6:30, dar recomand să pleci în jurul orei 6:00.

Drumul durează cam 45 de minute, timp în care îți recomand să-ți iei dopuri de urechi și să încerci să mai prinzi puțin somn. Asta ajută nu doar la odihnă, ci și să nu vezi cum arată urcările și coborârile pe care le vei parcurge la întoarcere.

Sper să nu fii căscat ca mine şi să îţi dai seama că vei ajunge la start pe la 7:30 şi vei avea de aşteptat cel puţin o oră jumătate până la start. Imediat cum te dai jos din autocar (dacă nu te duci la pipi în primul tufiş) vei trece pe lângă camioanele unde trebuie să îţi lasi bagajele pentru finish. Aşa că nu uita de ceva haine de ţinut de tine până la start. În kit am primit anul acesta o pelerină de ploaie care ar fi fost foarte utilă pentru răcoarea de dimineaţă (dacă o luam :-p). Dacă nu poţi să iei ceva haine mai rele cu tine care să le arunci/donezi după start.

Aaa .. şi nu uita să pui poate şi ceva haine de schimb în bagajul de finish ca să te schimbi după ce termini. Aşa poti să mai stai în tribune “comod” şi uscat să îi incurajezi pe ceilalţi care termină.

Dupa ce lasi bagajele, restul timpului pana la start in principiul il vei petrece pe stadion in aer liber. Acolo ai apa, toalete şi pista unde să faci puţină încalzire.

Traseu

Traseul pornește din localitatea Maraton, al cărei nume este, în această dimineață, sinonim cu alergarea, fiind invadată de mai mulți alergători decât locuitori. Startul este lângă stadionul din localitate, unde se află flacăra olimpică.

Primul punct de alimentare este la km 5, apoi la fiecare 2,5 km găsești apă, iar din 5 în 5 km sunt puncte cu mai multe alimente.

La km 5 faci un mic ocol pe la Mormântul Maratonului, sau Marathon tumuli. Aici deobicei mai stau oameni care îţi oferă ramuri de maslin să le duci până la Atena 🙂 Dacă te hotărăşti să iei una poţi să o pui fie la şapcă sau prinsă sub braţara de la ceas ca să nu alergi chiar tot traseul cu ea în mână 😉

De la km 6 până la 11 traseul este cvasi-plat, apoi începe urcarea până la km 16, urmată de o coborâre scurtă și abruptă. La km 18 vei vedea o mică statuie a lui Pheidippides, după care urcarea continuă până la km 31. După acest punct, începe o coborâre ușoară spre finish, cu ultimul kilometru serios la vale, care te îndeamnă să-ți folosești ultimele rezerve de energie.

Traseul este cu siguranţă parte din comunitate, trece prin 8 localităţi diferite, 8 seturi de autorităţi (primării, poliţie, jandarmerie) care trebuie să colaboreze pentru ca acest eveniment să aibă loc. Dar este clar unul asumat, existând şi bornele kilometrice sub formă de indicatoare rutiere.

Finish-ul pe Stadionul Panathenaic, locația primelor Jocuri Olimpice Moderne din 1896, este o experiență unică. Indiferent de cât de obosit ești, sigur vei găsi energie pentru un ultim zâmbet când intri pe stadion.

Cursa mea

Planul era să alerg pentru un timp de 3h:10-3h:08, dar mi-am făcut o bandă de pace pentru un 3h:05. Fiind în primul blocstart (grație conferinței), am pornit alături de cei mai rapizi. Startul în coborâre m-a făcut să plec inevitabil mai tare. Deși îmi propusesem să o iau mai încet, m-am lăsat purtat de ritmul celor din jur și de susținerea spectatorilor. Mă tot uitam că sunt cam tare, dar am zis că atunci când începe mai tare urcarea o să o las mai moale.

M-am trezit pe la semimaraton că am trecut în fix 1h 30. Moment în care mi-a venit un drăcuşor să îmi spună că poate aş putea să trag un pic de mine să iasă chiar cu 2 în faţă. Dar imediat a sărit şi inginerul, care mi-a dat două palme să îmi revin din aroganţă. Cât căcat să mânănc să mă gândesc la un 3h. Nu m-am antrenat eu cine ştie ce de viteză, am plecat de la un 3h 08, cu plan optimist de 3h 05 şi acum visam la 3h. Cum simţeam că uşor obosiseră şi picioarele am zis să merg totuşi precaut.

Lucru care a prins bine, căci spre finalul urcării am simţit că mai dadeau rateuri gambele şi aveam mici crampe. Dar am reusit să le ţin sub control şi să încerc să dau cât de cât pe coborârea spre finish.

În final a ieşit un 3:03:50, mult mai bine decât speram aşa că sunt foarte mulţumit 🙂

Dar bineînțeles că drăcușorul deja mă bate la cap sa îi caut o cursă mai plată pentru un #sub3h :-p

Ai alergat sau vrei la Atena Authentic Marathon?

Dacă te gândești să alergi „Maratonul Autentic”, nu sta pe gânduri. Nu e cel mai ușor traseu, dar încărcătura istorică și finalul pe stadion îți dau o senzație unică, greu de întâlnit chiar și în maratoane mari ca Londra sau Berlin.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1277

One comment

  1. Salutare Gabi!

    Felicitări pentru cursă, ai scos un timp impresionant, mai ales că ai revenit după o lungă pauză. Vreau și eu să alerg cursa de la Atena, o să îmi salvez sfaturile tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.