Apartenenţa la un club te face mai rapid. Studiu maraton Londra

Un studiu recent s-a uitat la peste 200,000 de participanţi de la London Marathon din perioada 2018-2023 şi a încercat să vadă dacă exită o relaţie între apartenenţa la un club şi timpul mediu al participanţilor. Concluzia ce confirmă şi alte studii precentente este că există una, chiar foarte puternică.

Studii şi concluzii

Cei care sunt dintr-un club au timpi cu aproape 40-50 de secunde mai rapid pe kilometru, sau aproape 40 de minute pe maraton.

Cu siguranţă există şi un aspect de corelare, oameni care se înscriu în cluburi sunt mai disciplinaţi, au mai multă grijă la antrenamente, nutriţie, odihnă, stil de viaţă. Totuşi dacă aruncăm o privire la cifrele de mai jos, există o diferenţă semnificativă.

Dacă ai curiozitatea poţi citi studiul integral aici.

Cluburi în Romania

Dacă e să am un regret legat de alergarea din România, e faptul că din nu ştiu ce motiv, partea asta de cluburi nu a prins aşa mult în România. Sunt acum ceva grupuri de alergare, mai sunt grupurile iniţiate de antrenori, dar cluburi “adevărate” foarte puţine. Aici mă refer la cele cu taxă de membru, antrenamente comune, echipament de club, mers la concursuri împreună.

Aici a fost pe vremuri Ro Club Maraton, care din pacate s-a dus, dar nici nu a venit ceva similar din urmă. De ce, e o discuţie prea lungă aici :-p.

La triatlon pare că lucrurile au prins mai bine şi sunt câteva cluburi extrem de faine şi active.

Aş menţiona că am fost poate “vizionari” căci şi la nivel internaţional pare că numărul alergătorilor care sunt înscrişi în cluburi este în scădere.

Ai fost înscris sau eşti înscris într-un club?

Dacă da, de ce te-ai înscris? Sau de ce nu te-ai înscris?

Image by Drazen Zigic on Freepik

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1228

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.