Legislația europeană despre recuperarea taxei de concurs în cazul unei retrageri

Știu că aici o să ating un subiect sensibil și poate deschid o cutie a pandorei. Dar până la urmă e normal să discutăm subiecte sensibile ca recuperarea taxei de concurs. Nici nu trebuie să fim de aceeași părere. Trebuie doar să discutăm pe argumente și la final chiar dacă ajungem să: “agree to disagree”, vorba englezului, măcar am aflat toate părerile celor implicați. Astăzi vă lansez invitația la dezbatere pornind de la o directivă a parlamentului european.

Având un avocat în casă, recunosc că am prins un drag de lege. Mai ales de logica din spatele realizării lor. Un alt avantaj ar fi că primesc din când în când diverse materiale legislative pe tema sportului (Mulțumesc Oana). Așadar astăzi am primit Directiva 2011/83/UE a Parlamentului European și a consiliului din 25 octombrie 2011. Știu că deja cu acest titlu v-am captat foarte tare atenția.
Ei bine directiva este despre drepturile consumatorilor, iar la pagina 7, alineatul 49, avem următorul paragraf

Ar trebui să existe anumite excepții de la dreptul de retragere, atât în cazul contractelor la distanță, cât și al celor negociate în afara spațiilor comerciale. Un drept la retragere ar putea fi inadecvat, de exemplu, având în vedere natura anumitor bunuri sau servicii. Acesta, de exemplu, este cazul vinurilor furnizate cu mult timp după încheierea contractului cu caracter speculativ, valoarea vinului depinzând de fluctuațiile pieței („vin en primeur”). Dreptul de retragere ar trebui să nu se aplice nici în cazul bunurilor realizate în conformitate cu cerințele consumatorului sau clar personalizate, cum sunt perdelele confecționate la cerere, nici în cazul furnizării de combustibil, de exemplu, care prin natura sa face parte dintr-un amestec inseparabil cu alte bunuri după livrare. Acordarea unui drept de retragere consumatorului ar putea de asemenea să fie inadecvată în cazul anumitor servicii în situația în care încheierea contractului implică rezervarea unor capacități pe care, în cazul exercitării dreptului de retragere, comerciantul poate să nu fie în măsură să le exploateze. De exemplu, o astfel de situație ar fi atunci când se fac rezervări la hotel sau pentru cabane de vacanță ori evenimente culturale sau sportive.

Cum ați interpreta paragraful de mai sus?

Bineînțeles că ne referim la recuperarea taxelor de participare în cazul în care nu mai putem ajunge la competiție.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1256

4 Comments

  1. Voi incepe eu comentariile pe subiect cu un pic adaos la cele publicate de Gabriel si de ce respectiva Directiva a devenit brusc foarte interesanta si in Romania. Ea tocmai a fost transpusa in legislatia romaneasca prin OUG (ordonanta de urgenta) nr. 34/2014. Desi legislatia interna nu preia prevederea mentionata de Gaby, avand in vedere transpunerea Directivei, ea se va aplica si in Romania.
    In ceea ce priveste o parere personala: mi se pare o prevedere fair pentru ambele parti, in conditiile in care chiar si modificarile de nume ale participantilor implica o cheltuiala pentru organizatori (timpul celor care fac update la listele de concurs costa bani, chiar daca poate acestia lucreaza voluntar, timpul respectiv ar trebui sa se traduca in ore de voluntariat). Asa cum la avion, la hotel, trebuie sa platesti o taxa pentru modificarea de nume, asa ar trebui sa existe aici sau sa nu poata fi facuta modificarea decat daca platesti o taxa mai mare.

  2. Sunt din ce in ce mai la moda rezervarile la hoteluri fara avans sau cu anulare gratuita chiar si cu o zi inainte de check-in. Nu cred ca este important ce spune legea in acest caz, ci cum vrea organizatorul sa-si trateze participantii. Cred ca ar trebui sa existe un echilibru intre dreptul organizatorului de a se proteja si a-si dimensiona corect resursele si flexibilitatea de care ar trebui sa aiba parte potentialii participanti. Pana la urma, e un serviciu in plus pe care poti sa-l dai sau sa nu-l dai. Eu sunt pentru a permite schimbarea de nume gratuita pana cu o saptamana inainte de concurs. Cei mai multi dintre cei care renunta gasesc inlocuitor, deci asta ar rezolva si problema anularilor.

    • Sunt de accord cu tine ca este un serviciu pe care decizi sau nu sa il oferi ca organizator.
      Am notat votul tau. Ai permite si retragerea? nu mai particip, vreau bani inapoi?

      • da, as permite si retragerea, insa pentru motive intemeiate dovedite si cu minim 3 saptamani inainte de competitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.