Recomandare de carte: “Scandalul” de Fredrik Backman

Dacă ești pasionat de sport și cauți o lectură care să te țină cu sufletul la gură, atunci „Scandalul” de Fredrik Backman e pentru tine! Și nu, nu este doar o poveste despre sport, ci despre tot ce înseamnă viață într-o comunitate mică, unde hocheiul nu e doar un joc, ci o religie. De la presiunea exercitată de părinți și sponsori, la diversele stiluri de antrenament și, în mod tragic, la abuzurile care, din păcate, se întâmplă în sport, această carte oferă o perspectivă nefiltrată și sinceră asupra acestor teme.

Într-o seară, târziu, la sfârşitul lui martie, a luat arma cu ţeavă dublă, s-a dus întins în pădure, i-a pus-o la tâmplă şi a apăsat pe trăgaci.

Acesta este şirul de întâmplări despre cum am ajuns acolo.

Așa începe povestea. Simplu, dar intens, exact cum te aștepți de la Backman. Este a doua carte pe care o citesc de el (prima a fost A Man Called Ove, îţi recomand şi filmul) și urmează același stil foarte fain de a dezveli ușor și fără grabă povestea și complexitatea personajelor.

„Scandalul” nu e o poveste clasică despre sport, ci una despre presiunea care apasă pe umerii sportivilor, despre părinți care vor succes cu orice preț și despre antrenori care fac din victorie singura cale acceptabilă. Totul se întâmplă în Björnstad, un oraș în care hocheiul nu este doar o pasiune, ci o obsesie colectivă. Iar când echipa locală are șansa să câștige campionatul, orașul întreg pulsează în ritmul acestui vis.

Dar când scandalul izbucnește – un abuz sexual care zdruncină comunitatea – sportul trece pe plan secund. Emoțiile, trăirile și alegerile personajelor te vor face să simți că și tu faci parte din acea comunitate. Vei simți furie, tristețe, dar și o mare nevoie de justiție.

Dacă ești părinte sau antrenor, această carte va fi și mai puternică pentru tine. Vei recunoaște tipologii și poate te vei întreba cum ai reacționa tu în fața unor asemenea provocări. Modul în care Backman tratează tragedia este atât de brut încât îți va veni să țipi la pagini, dar în același timp îți oferă o reflecție profundă despre vinovăție și iertare.

„Scandalul” este doar prima parte dintr-o trilogie, așa că dacă te prinde – și sunt sigur că o va face – mai ai două volume care îți vor continua călătoria în Björnstad.

L-as mai jos câteva citate care mi-au plăcut.

Dacă ești sincer, oamenii te pot înșela. Fii sincer oricum. Dacă ești generos, oamenii te pot acuza de egoism. Fii amabil oricum. Tot binele pe care îl faci astăzi va fi uitat de alții mâine. Fă bine oricum.

Nimeni nu-ți spune înainte de a procrea că cel mai greu lucru în a fi un părinte bun este că nu te simți niciodată ca așa.

Cultura este ceea ce incurajam dar si ceea ce permitem. Oameni nu fac doar ce li se spune dar si cu ce pot scapa nepedepsiti.

Dacă vreţi varianta video, este şi serialul Beartown de pe Max

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1248

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.