Câteva lucruri despre taxe

Sorin Costea a scris pe blogul său smartcasual.ro despre Taxe. Taxele de la evenimente sportive. Asta e o tema care reapare în mod constant, dar cred ca e bine ca se discută. Acum aș vrea să punctez doar câteva lucruri într-o ordine oarecum întamplatoare despre acest subiect.

La un moment dat, încercasem să fac o serie de evenimente Gone Running, cu ideea să fie cât mai minimal (ca și kit) și cu o taxa cât mai mică, să acopere doar chip-uri și un punct de alimentare la final. Era un eveniment de 5km cumva cândit pentru începători dar nu numai. Am facut vreo 4 editii și, apoi, pentru că nu strângeam mai mult de 20-30 de persoane, am renunțat. Nu era vorba de profit, pentru că nu acopeream nici amortizarea unor echipamente ca să nu mai zic de cheltuielile mele. Am considerat însă că era efortul mult prea mare și numărul de oameni interesați de astfel de evenimente nu îl justifica.

În cazul Gerar, anul trecut, eu, ca și organizator, am câștigat 1000 de lei brut să zic așa. Sumă pe care am emis factura pe PFA, astfel că din suma se mai scad impozitele și, apoi, am acoperit cheltuielile mele (drumuri cu mașina, telefoane, un ceai plătit la o întalnire cu vreun partener etc). Nu mă plâng, este placerea mea să fac evenimentul și ține cumva și de anumite alegeri ale mele legate de buget.
Spre exemplu, alegem să lucram cu Buff – compania originală (deși se găsesc aceleași produse no-name la jumatate de preț), facem medaliile la un artist local (deși dacă le-am face prin Africa de Sud ar costa mai ieftin cu vreo 40%).
Aceste lucruri țin cumva de modul responsabil de organizare pe care vrem să îl avem la acest eveniment: să nu cumpărăm de la companii care poate folosesc sweatshop-uri, să susținem firme și artiști locali etc.

În acest moment, cred că sunt totuși și competiții mai minimale (mă refer la kitul de participare) și automat cu o taxa mai mică. Nu sunt poate foarte multe, dar dacă există oameni care doresc o schimbare și cred ca pot face lucrurile mai bine, mă gândesc că pot încerca macar de câteva ori și perspectiva de organizator.

Atenție însă, e ușor poate să faci un eveniment odată cu taxă mică și să îți pui la bătaie timpul și alte resurse (mașină, benzină, telefon și chiar financiare), important, zic eu, este să fie și ceva sustenabil. Să reusești să faci evenimentul respectiv câțiva ani buni și nu într-un heirup o dată sau de două ori.

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1256

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.