[film] Run for Your Life

Run For Your Life a fost documentarul vizionat Serata Alergatorului, editia a doua. Filmul prezinta povestea lui Fischl Lebowitz, cunoscut mai mult sub aliasul Fred Lebow, initiatorul si organizatorul maratonului de la New York.

Mic rezumat

Fred Lebow, emigrant din Romania de mic copil din cauza razboiului, ajunge in Statele Unite unde intra in industria modei. Dupa ce aceasta nu ii mai ofera satisfactie, descopera o noua pasiune: alergarea.
La vremea aceea existau foarte putin alergatori si mai putini maratonisti, toti vazuti ca niste ciudati de populatia din New York.

Dupa ce intra in aceasta lume ciudata, el devine in scurt timp promotorul alergarii de masa. Scopul lui devine sa aduca acest sport din ceva underground, practicat in strazile cartierelor marginase, in atentia orasului si mass-media.
In 7 ani, reuseste sa creasca Maratonul de la New York dintr-o cursa semi-oficiala, in 1969, cu doar 127 de concurenti, alergata in Central Park, la un eveniment de succes, cu 2000 de participanti, cu un traseu prin toate cele 5 cartiere ale orasului, in 1976. De aici maratonul are o crestere exponentiala, ajungand in cativa ani unul din cele mai de succes maratoane de sosea din America si din lume.

Documentarul prezinta ascensiunea lui Fred Lebow, precum si a maratonului New York, atat prin clipuri si imagini din arhiva, dar si cu interviuri cu prieteni, colegi si chiar cu familia acestuia.

Impresii

Personal, mi-a placut foarte mult filmul, atat ca realizare, dar si ca poveste. Mi-a placut mult si de Fred Lebow, un personaj ciudatel, plin de ideei traznite (dar de efect) si cu o anumita carisma. M-a amuzat mult faptul ca el mergea la toate intalnirile de bussiness, pentru clubul de alergare, in trening si adidasi.
M-am regasit la inceputul filmului, in situatia alergatorilor din America anilor ’70, cam aceasi e situatia maratonistilor din Romania acum. Din nefericire noi nu am avut o crestere asa rapida, inca, poate pe viitor.

Trailer

Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1215

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.