Evenimentele sportive nu sunt ale noastre. Ele aparțin orașului!

Susțin alergarea și evenimentele sportive de masă din toată inima! Sportul și evenimentele de masă sunt esențiale pentru a încuraja mișcarea și un stil de viață activ. Însă, adesea uităm cine este adevăratul „proprietar” al acestor evenimente. Nu sunt doar ale organizatorilor sau ale participanților. Ele aparțin orașului și comunității care le găzduiesc.

Aceste competiții aduc laolaltă pasionați, care demonstrează nu doar că sunt o forță demnă de luat în seamă, mai mult decât nişte ameţiţi care aleargă în parc, ci şi că sportul poate transforma orașele.

Însă, la fel ca orice eveniment major, organizarea unui eveniment sportiv implică resurse publice și influențează viața de zi cu zi a locuitorilor: de la restricții în trafic la resurse financiare și logistice pentru poliție, jandarmerie etc. Și atunci când apar nemulțumiri, vedem două tabere extremiste şi la fel de nerezonabile: unii spun că aceste evenimente ar trebui să aibă loc doar în parcuri sau pe stadioane, iar alții minimizează impactul, considerând că e „doar de două ori pe an”. De fapt, în orașe se întâmplă multe evenimente – culturale, religioase, sportive – și toate trebuie să îşi găsească un loc. Soluția este să găsim un echilibru.

Dar cum mereu dăm exemple din afara României despre cum se susțin evenimentele, hai să ne uităm la două situații interesante.

Frankfurt: consultare publica pentru extinderea aprobării pentru IronMan

Consiliul local Frankfurt, a lansat o consultare publică pentru a decide dacă prelungesc autorizarea pentru IronMan Frankfurt. Evenimentul a avut deja patru ediţii, dar înainte de a prelungi, autoritățile doresc să discute cu comunitatea. Se discută cu organizatorii, afacerile locale, voluntari și cetățeni.

Bineînțeles, municipalitatea poate pune mai mult preț pe o opinie sau alta. Nu va decide în urma unui vot popular, dar există un proces de consultare care poate găsi anumite soluţii de gestionare mai bună a impactului asupra traficului sau de “maximizare” a beneficiilor pe care oraşul îl obţine.

Maratonul de la Roma, licitat de municipalitate

Acum câțiva ani a fost o dispută între organizatorii maratonului de la Roma și municipalitate. Nu știu toate detaliile și nici nu sunt relevante pentru subiectul de față. Cert este rezultatul: municipalitatea a decis că va autoriza un singur eveniment major de maraton și că va face un concurs de proiecte pentru asta. Organizatorii s-au înfuriat pentru că ei dețineau brandul „Maratona di Roma”, iar cei care au câștigat licitația au denumit evenimentul „Rome Marathon”. Joac-o pe asta.

Suntem oaspeti şi trebuie să ne comportăm ca atare

Ce vreau să spun cu toate astea e faptul că evenimentele, și noi ca parte din ele, indiferent de rolul nostru, suntem oaspeți și trebuie să ne comportăm ca atare. Nu ni se cuvine orașul, nu este obligatoriu să se închidă străzile pentru toate evenimentele sportive.

La finalul zilei, trebuie să ne amintim că suntem oaspeți în orașul gazdă. Nu ni se cuvin resursele resursele publice, dar asta nu înseamnă că nu putem cere susținere. Totul trebuie să vină cu argumente și dialog, nu cu pretenții. Trebuie să fim mai deschiși la discuții și să înțelegem când un eveniment nu este aprobat. Și, la fel de important, trebuie să arătăm respect față de cei care, poate din motive întemeiate, sunt afectați de aceste evenimente.

Photo by: freepik.com

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1251

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.