Cum decizi cui și cum donezi?

De când donez sânge, mă tot gândesc ce să fac cu bonurile acelea de masă. Mereu le-am dat cerșetorilor, dar de fiecare dată m-am întrebat: Oare cui să le ofer? Apoi, această întrebare s-a extins și la alte forme de donații și ajutor. Pe cine ajuți? Cine are cea mai mare nevoie? Unde faci cel mai mare impact? Chiar și dacă ești Bill Gates, tot trebuie să decizi unde aloci fondurile limitate. Și să fim serioși, nimeni nu e Bill Gates.

În primul rând, poate o organizație care lucrează cu persoane nevoiașe, o bancă de alimente sau adăposturi, reuşeste să facă un parteneriat cu centrele de donat sânge. Ar putea pune o urnă acolo, unde să lași bonurile dacă vrei. Eu le-aș dona și reducerea de 50% la transport, care poate, pentru unii, ar putea fi utilă. Deși, trebuie să recunosc, habar n-am dacă se poate face asta legal sau doar e o idee fantezistă de-a mea.

La început, mă tot întrebam dacă e bine să le dau cerșetorilor. Oare nu susțin astfel cerșetoria? Sau poate chiar ajut rețele organizate în sensul ăsta? Și ce fac dacă eu le dau şi le foloseşte pe băutură?

Aş putea poate să le trimit poate prin curier la un ONG care se ocupă de persoanele fără adăpost. Ei sigur le folosesc eficient. Dar dacă iei costul de trimitere, sunt nişte bani irosiţi care ar putea fi donaţi şi ăia. Poate nu vin multe şi atunci ce să facă oameni de acolo, să meargă cineva de la ei la supermarket doar pentru astea? Hmmm, pare complicat.

Ca să fiu sigur că bonurile nu sunt folosite anapoda, aş putea să cumpăr eu nişte alimente şi să le donez aşa. Dar m-am gândit că nu am cum să ştiu eu sigur de ce au nevoie oameni. Poate au nevoie de mai multă făină decât zahăr sau mai ştiu eu ce. Şi atunci mi-am dat seama că sunt cam prost şi arogant.

Este sumă mică pentru care mă pun eu mare judecător de valoare, cine merită şi cine nu. Sigur, pentru donații mai mari poate trebuie să faci analize cerebrale serioase, dar pentru această mică donație, am decis să las firea mea inginerească deoparte și să mă forțez să fiu mai inimă, mai puțin creier.

Așa că de atunci, donez mereu primei persoane pe care o întâlnesc după ce donez sânge. Mă forțez să îmi amintesc că generozitatea asta, la nivel personal, trebuie să fie mai mult despre suflet, mai puțin despre calcule și statistici. Să ajuți cu ce ai, cum poți, oricând ai ocazia, fără să mai analizezi impactul sau valoarea. Că până la urmă, dacă ajuți, tot bine faci!

Cover Designed by Freepik

Share your love
Gabriel Solomon
Gabriel Solomon

Ultramaratonist, Galantom, organizator de evenimente sportive

Articles: 1234

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.